Jo mirties aplinkybėmis vėl susidomėta po to, kai olandų tyrinėtojai, matuodami jo drabužių dydį, aptiko aiškias riebalines nuosėdas aplink šlaunis.

Įspūdingi Tutanchamono kapo turtai, atrasti 1922, sukėlė neatslūgstantį susidomėjimą jo gyvenimu ir paslaptinga mirtimi.

Šiuo metu laidojimo kambaryje rastų darbužių paroda, kur eksponuojama daugiau nei 400 daiktų, keliauja po Europą.

“Tutanchamono garderobo” projekto direktorė iš Olandijos Leideno universiteto sakė, kad drabužiai yra ne tik neįkainojamas senovinės mados pavyzdys, bet ir įrodymas, kad faraonas, miręs vos aštuoniolikos, sirgo.

Išmatavus jo drabužius paaiškėjo, kad faraono klubų apimtis buvo mažiausiai 30 centimetrų didesnė, nei krūtinės. Anot direktorės, galima daryti išvadą, kad jis sirgo kažkokia nežinoma liga.

Tuo tarpu mumijos rentgeno spindulių analizė parodė, kad jis galėjo būti nužudytas smūgiu į galvą.

Bet Egipto mokslininkas Nasry’as Iskanderis, kuris turi didelę darbo su mumijomis patirtį, mano, jog Tutanchamono mumija buvo per prastos būklės, kad galima būtų tvirtai remtis rentgeno spindulių tyrimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją