Šis proveržis moksle dar nereiškia, kad galima išnaikinti žmogų vienoje vietoje ir sukurti kitoje, kaip daroma TV seriale, bet jis leis pereiti prie kvantinio skaičiavimo technologijos, kuri garantuos kompiuteriams ypač didelius greičius.

Kvantinę būseną apibūdina tokios savybės, kaip energija, judėjimas, magnetinis laukas.

"Mes pirmieji atlikome tai su masę turinčiomis dalelėmis - atomais", - aiškino Raineris Blattas, Insbruko valstybinio universiteto Austrijoje fizikas. Prieš dvejus metus šiame universitete iš vienos vietos į kitą per sekundės dalelę buvo teleportuotas lazerio spindulys.

R. Blattas su savo universiteto bendradarbiais ir kitais kolegomis iš JAV nacionalinio standartų ir technologijų instituto dviem straipsniais žurnale "Nature" pranešė pirmieji pasaulyje teleportavę atomus. Šiuo reiškiniu tikimasi pasinaudoti kvantinėje kompiuterijoje - informacija sklis šviesos greičiu.

Kvantinės teleportacijos teoriniai pagrindai padėti 1993 metais - tai padarė fizikas Charlesas Bennettas (Čarlzas Benetas) su bendradarbiais.

Kvantinio skaičiavimo procese reikia manipuliuoti informacija, kuri yra kvantinėje atomų būsenoje.

"Teleportacija, kaip mes jau parodėme, leis atlikti logines operacijas žymiai greičiau", - aiškino grupės vadovas Davidas Winelandas (Deividas Vainlendas). Bandyme naudotasi vadinamąja kvantine koreliacija (quantum entanglement), kai dviejų ar kelių dalelių kvantų būsenos yra susietos be jokio fizinio kontakto.

Taigi, anot R. Blatto, šis atradimas visiškai nepanašus į fantastų transliatorius, kuriais iš vienos vietos į kitą perkeliami žmonės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją