"Klonuoti žmogaus embrionai gali būti sukurti per du mėnesius, o įsodinimai, žinoma, bus atlikti vėliau, kai įsitikinsime, kad tie embrionai yra pakankamai gyvybingi ir nėštumas gali būti normalus", - CBS laidoje "Face the Nation" sakė Panas Zavas.

JAV pilietybę turintis Kipro graikas P.Zavas ir jo kolega italas Severino Antinori neseniai paskelbė apie savo planus 200 moterų įsodinti klonuotus embrionus. Projekto kritikai, tarp kurių yra respublikonas, Atstovų Rūmų narys Dave'as Weldonas, tvirtina, kad tai absoliučiai neetiška.

"Tai, apie ką kalba (P.Zavas), mano nuomone, yra neteisėti medicininiai veiksmai ir neapdairumas. Tai absoliučiai neetiška", - toje pačioje laidoje sakė gydytojas D.Weldonas.

Prezidentas George'as W.Bushas pritaria draudimui klonuoti žmones ir sakė pasirašysiąs tokį įstatymą, jei jį priims JAV Kongresas.

Atstovų Rūmai šį įstatymo projektą, pagal kurį draudžiamas klonavimas net medicininiais tikslais, patvirtino praėjusį mėnesį. Projekte numatyta pažeidėjams skirti 10 metų kalėjimo bausmes ir milijonines baudas.

Tačiau projektas įstatymu taptų tik pritarus Senatui, kuriame debatai šiuo klausimu iki rugsėjo nenumatomi.

P.Zavas atmetė kritiką ir pareiškė, kad niekas negali sustabdyti jo žmogaus klonavimo tyrimų, nes jis neketina dirbti Jungtinėse Valstijose.

"Visame pasaulyje tai nebus uždrausta, - sakė jis. - Reprodukcinis klonavimas bus neišvengiamai atliktas - tai padarysime arba mes, arba kas nors kitas".

P.Zavas palygino klonavimą su dabar pripažinta apvaisinimo mėgintuvėlyje praktika ir prognozavo, kad klonavimas bus sėkmingas ir saugus 30-40 proc. atvejų, kaip ir apvaisinimas mėgintuvėlyje.

"Istorijos moralė tokia: reprodukcinis klonavimas gali būti toks pat saugus, kaip ir apvaisinimas mėgintuvėlyje, - nurodė P.Zavas. - Iš pradžių, prieš 23 metus Jungtinėse Valstijose tai buvo uždrausta, o dabar apvaisinimas mėgintuvėlyje yra toks pat geras, kaip ir raikyta duona ar kas nors panašaus".