Gotlando saloje gyvena 58 tūkst. žmonių, salos plotas - 3 tūkst. 140 kvadratinių kilometrų. Tai yra populiariausia turistų lankoma vieta Švedijoje, o jos vaizdingas kraštovaizdis ir nuostabūs paplūdimiai kiekvienais metais pritraukia 700 tūkst. turistų. Baltijos jūros viduryje esanti sala kažkada buvo vikingų prekybos taškas, o jos sostinė Visbiu yra įtraukta į UNESCO saugomo paveldo sąrašą.

Gotlande yra įsikūrusi viena didžiausių Skandinavijos cemento gamyklų "Cementa AB", kuri viena sunaudoja pusę visos saloje suvartojamos energijos.

Dėl įvairiapusės ekonomikos sala yra gera ekologinių pokyčių išbandymų vieta.

Gotlando saloje saulė šviečia ilgiausiai iš visų Švedijos regionų. Ji taip pat turi vienus geriausių vėjo išteklių Europoje. Tai ir paskatino pastarąjį dešimtmetį sukurti planą, kuriuo siekiama atpratinti salą nuo naftos ir kito teršiančio aplinką iškastinio kuro.

Vėjo energija buvo pradžia. Šiuo metu Gotlando sala turi 159 vėjo jėgaines, kurios patenkina 20-25 proc. viso salos elektros poreikio. Kartu su saulės baterijos elementais saulėtomis ir vėjuotomis birželio dienomis sala beveik galėtų apsieiti tik su šiais elektros energijos šaltiniais. Tačiau kai atsižvelgiama į visus energijos poreikius, atnaujinami šaltiniai vis dar patenkina tik apie 10 proc. visų salos reikmių.

Daugelis salos gyventojų nepritaria vėjo jėgainėms, kurios, anot jų, nėra absoliučiai patikimos. Tai sulėtino jėgainių plėtrą. Nors šiuos šaltinius techniškai galima naudoti nepaisant oro sąlygų, iškastinis kuras pagal suvartojimą ir toliau laimi.

Šiaip ar taip Gotlando sala išgarsėjo visame pasaulyje, ir užsienio ekspertai, ypač japonai, plūsta į ją, norėdami pamatyti, kaip švedai sugebėjo ekologiją padaryti svarbiausiu dalyku.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją