Meteorite rasti naujojo mineralo kiekiai yra labai mažyčiai – jo kiekis prilygsta vos vienai šimtajai žmogaus plauko pločio.Vis dėlto to pakako mokslininkams nudžiuginti, rašo SPACE.com.

„Wassonitas – tai mineralas susidaręs tik iš dviejų elementų – sieros ir titano, tačiau jam būdinga unikali kristalinė struktūra, kokios iki šiol gamtoje neteko matyti“, – teigė NASA kosmoso mokslininkas Keiko Nakamura-Messengeris.

Mineralas pavadintas Johno T. Wassono, Kalifornijos universiteto Los Andžele profesoriaus, tyrinėjusio meteoritus ir jų susidūrimus su Žeme, garbei. Tam jau pritarė ir Tarptautinė mineralogijos asociacija.

Naujojo mineralo grūdeliai aptikti meteorite, oficialiai pavadintame „Jamato 691“ chondritu. Chondritai, mokslininkų manymu, yra nuo planetų sudedamųjų dalių atskilę liekanos. Dauguma Žemėje randamų meteoritų priskiriami šiai grupei.

„Jamato 691“ greičiausiai atkeliavo iš asteroido, skriejančio tarp Marso ir Jupiterio. Jį drauge su aštuoniais kitais meteoritais Jamato kalnuose aptiko japonų Antarktidos tyrimų ekspedicija. Per velėsies paieškas Japonijos ir JAV mokslininkai rado daugiau kaip 40 tūkst. egzempliorių, tarp kurų – reti Marso ir Mėnulio meteoritai.

Tyrėjai, naudodami NASA elektronų transmisijos mikroskopą, izoliavo naujojo mineralo grūdelius ir ištyrė jų cheminę sudėtį bei atominę struktūrą.

Į Žemę nukritę meteorai vadinami meteoritai. Didžioji jų dalis – asteroidų fragmentai, o kiti – nuo kometų atsiskyrę kosminės dulkės. Rečiau meteoritai yra po Mėnulyje ar Marse vykusių susidūrimų susidariusios nuolaužos.

„Meteoritai ir juose esantys mineralai yra langas, leidžiantis pažvelgti į Saulės sistemos formavimąsi. Tokie tyrimai padeda mums sužinoti apie tuo metu buvusias sąlygas ir vykusius procesus“, – teigė prie atradimo prisidėjusi Lindsay Keller iš NASA Johnsono kosmoso centro Hiustone.