Švč.Marijos ligoninės Mančesteryje, Anglijos šiaurės vakaruose, mokslininkai sakė manantys, kad 21 metų laikotarpis yra ilgiausias, po kurio gimė sveikas kūdikis.

Penki vaiko tėvo spermos mėginiai buvo užšaldyti 1979 metais, kai jam buvo diagnozuotas sėklidžių vėžys ir reikėjo taikyti gydymą, po kurio jis liko nevaisingas, rašoma žurnale "Human Reproduction".

Operacija, radioterapija ir chemoterapija vėžys buvo išgydytas, o po 21 metų šis vyras ir jo žmona, kurie nenori, kad būtų skelbiamos jų pavardės, nusprendė norintys susilaukti vaikų.

Moters kiaušinėlis buvo apvaisintas mėgintuvėlyje, įterpus į jį vieną spermiją, o 2002 metais porai gimė berniukas.

Švč.Marijos ligoninės embriologas Gregas Hornas sakė, kad net ir po 21 metų atšildytos spermos kokybė buvo labai gera.

"Šis atvejis yra įrodymas, kad ilgalaikio užšaldymo metodu galima sėkmingai išsaugoti spermos kokybę", - sakė mokslininkas.

"Tai svarbu žinoti, nes jaunų vėžiu sergančių pacientų sėkla saugoti paimama tuo metu, kai jie patiria didelį emocinį stresą ir tikriausiai nelabai galvoja apie vėlesnį vaisingumą", - pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją