Moters organizme vyksta vis pasikartojantis ciklas, trunkantis vidutiniškai 28-30 dienų, kurio metu kiaušinėlis bręsta kiaušidėje, subrendęs išeina iš jos - vyksta ovuliacija ir, jei nėra apvaisinamas, pašalinamas iš organizmo mėnesinių metu. Šio ciklo metu keičiasi lytinių steroidų kiekis moters organizme.

Lietuvių mokslininkai pabandė registruoti trumpalaikės regimosios ir girdimosios atminties pokyčius mėnesinių ciklo metu. Grupei moterų įvairiais mėnesinių ciklo laikotarpiais buvo siūloma įsiminti ekrane užrašytą dešimties skaitmenų eilę ir paskui tikrinama, kaip ta eilė prisimenama. Girdimoji atmintis tikrinta prašant prisiminti garsinius tonus ir skaičiuojant, kiek tonų per tam tikrą laiką moteris prisiminė. Bandymai buvo kartojami trijų iš eilės einančių mėnesinių ciklų metu.

"Tai, kad iki ovuliacijos geresnė yra moters regimoji, o po ovuliacijos - girdimoji atmintis, mus nustebino, - sako VU Biochemijos ir biofizikos katedros docentas Osvaldas Rukšėnas. - Apie gilumines tokio reiškinio priežastis išvadas būtų galima daryti tik atlikus išsamesnius tyrimus, tačiau jau dabar aišku, kad pastebėti trumpalaikės atminties pokyčiai yra susiję su moterų lytinių hormonų, visų pirma estrogeno ir progesterono, svyravimais".

Mokslininkai taip pat aiškinosi, kaip skirtingais mėnesinių ciklo tarpsniais moterys reaguoja į stresą. Fizinis stresas buvo sukuriamas ranką nardinant į ledinį vandenį, o psichologinis stresas pasiekiamas prašant, kad moteris penkias minutes iš vieno daugiaženklio skaičiaus mintinai atiminėtų vienženklį. Streso metu ir po jo buvo registruojamas moterų kraujo spaudimas ir pulsas.

"Didesnių pokyčių prieš ir po ovuliacijos reakcijoje į stresą nepastebėjome, - sako docentas O. Rukšėnas. - O štai ovuliacijos dienomis moteris aiškiai atspariausia stresui".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją