Vokietijos bei D.Britanijos mokslininkai analizavo šimpanzių, gorilų ir kitų primatų snukių bruožus. Jie išsiaiškino, jog egzistuoja didelė tikimybė, kad mūsų protėviai rungimąsi paaukojo meilinimosi vardan.

„Mūsų tyrimų duomenys leidžia manyti, kad patrauklus ankstyvųjų žmonių veidas turėjo privalumų lyginant su agresyviu veidu“, sakė prie tyrimo prisidėjusi Eleanor Weston (Veston) iš Senckenbergo tyrimų instituto Vokietijoje. Jos teigimu, pasikeitimų priežastis greičiausiai buvo išrankios patelės, iš vyrų pradėjusios reikalauti ne fizinės jėgos, o grožio.

Stambūs iltiniai dantys, iki šiol parodantys pavianų, gorilų ir daugelio kitų primatų rūšių patino dominavimą, žmonių atveju galėjo būti pakeisti mažesniais dantimis ir ne tokia agresyvia išvaizda.

Platesni veidai su stambiais skruostikauliais, kokiais pasižymi ir šiuolaikinės kino žvaigždės Johny Deppas (Džonis Depas), Orlando Bloomas (Blūmas) bei Viggo Mortensenas, patelių buvo mėgstami labiau.

E.Weston tokias išvadas padarė po to, kai išstudijavo gorilų ir šimpanzių veido bruožus. Daugelyje primatų rūšių patinų iltiniai dantys yra kur kas ilgesni nei patelių – taip parodomas patinų dominavimas. Tačiau šimpanzėms šis bruožas būdingas gerokai mažiau nei kitiems primatams.

Šimpanzių atrankos poravimuisi pagrindiniu kriterijumi tapo patino snukio patrauklumas, siejamas su platesnių skruostikaulių vystimusi ir mažesniais iltiniais dantimis, mano mokslininkė.

Panašiai vyko ir kitų primatų evoliucija, apie kurią sužinota iš archeologų atrastų liekanų. Jei tik patinų veidai būdavo platesni, tuomet ir jų iltinių dantų ilgis tapdavo panašesnių į patelių. O ilgesni dantys buvo labiau būdingi patinams ilgesniais veidais.

„Vienoje spektro pusėje buvo žmonės ir šimpanzės – šiose rūšyse poravimosi partnerio pasirinkimas galėjo būti svarbesnis. Kitoje spektro pusėje yra pavianai ir gorilos, kur svarbiausiu partnerio pasirinkimo kriterijumi tapo jo gebėjimas konkuruoti su kitais patinais“, sakė mokslininkė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją