Humanitarinių ir socialinių mokslų srityje laureatais tapo Arvydas Šliogeris už darbų ciklą „Negatyvumo problema filosofijoje“ ir Vytautas Vanagas už darbų ciklą „Fundamentinė lietuvių literatūros tekstologija ir literatūros klasikos sklaida". Šioje srityje komisijai iš viso buvo pateikta 13 darbų.

Fizinių mokslų srityje apdovanoti Eugenijus Gaižauskas ir Gediminas Trinkūnas už darbų ciklą „Lazeriu stimuliuoti ultraspartieji vyksmai: teoriniai modeliai ir prognozės“ bei Arūnas Ramanavičius ir Almira Ramanavičienė už darbų ciklą „Naujos technologijos biologiškai aktyvių medžiagų nustatymui“. Fizinių mokslų srityje konkuravo 3 darbai.

Iš šešių komisijai pateiktų biomedicinos srities darbų lauretais tapo Limas Kupčinskas už darbų ciklą „Virškinimo sistemos ligos: mikrofloros ir genetinių veiksnių reikšmė ligų etiopatogenezėje, nauji diagnostikos ir gydymo aspektai“ ir Vytautas Ruzgas, Žilvinas Liatukas bei Gvidonas Liutkevičius už darbų ciklą „Žieminių kviečių selekcijos modernizavimas ir konkurencingų, rinkos poreikius atitinkančių veislių kūrimas“.

Technologijos mokslų srityje (pateikti 4 darbai) Lietuvos mokslo premijos lauretais tapo Ramutis Petras Bansevičius, Genadijus Kulvietis ir Piotras Vasiljevas už darbų ciklą „Pjezomechaninės sistemos: teorija ir taikymai“.

22 iš 26 šiemet komisijai pateiktų darbų buvo fundamentiniai ir taikomieji mokslinių tyrimų darbai, o 4 – taikomosios mokslinės veiklos (eksperimentinės plėtros). Vienintelis Vytauto Ruzgo, Žilvino Liatuko ir Gvidonui Liutkevičiaus darbų ciklas tapo Lietuvos mokslo premiją gavusiu eksperimentinės plėtros kategorijos darbu. Jį ceremonijos metu pristatęs V. Ruzgas džiaugėsi, kad darbo dėka sukurtos kviečių veislės sėkmingai žengia į Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkas - pavyzdžiui, šioje šalyje apie 50 proc. auginamų kviečių yra lietuviškos veislės.

„Tad kas antras Estijoje parduodamas batonas yra lietuviškas. Tai - neblogas citavimo rodiklis“ - juokavo V. Ruzgas.

Mokslininkams ir mokslininkų kolektyvams skirtos po 101 tūkst. Lt premijos. Lauretus pasveikino premjeras Andrius Kubilius bei Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją