Tarp seksualinių nusikaltėlių išaugo prezervatyvų naudojimas. Tikėtina, kad tai lemia tiek lytiniu būdu plintančių ligų pavojus, tiek siekis nepalikti DNR įkalčių.

Tačiau Sheffieldo Hallam universiteto (Jungtinė Karalystė) Biomedicinos tyrimų centro (BMRC) mokslininkų sukurtas metodas gali aptikti prezervatyvų lubrikantą ant nusikaltimo vietoje įtariamojo asmens paliktų pirštų atspaudų. Technologija gali susieti įtariamąjį, kurio tapatybė nustatyta pagal pirštų atspaudus, su nusikaltimu ir padėti policijai įrodyti prievartavimo faktą.

Tikimasi, kad metodas gali būti panaudotas sulyginant ant piršto atspaudų rastą lubrikantą su jo liekanomis iš aukos paimtame tepinėlyje.

Mokslininkams pavyko sėkmingai aptikti ant pirštų atspaudų paliktus dviejų populiarių prezervatyvų rūšių lubrikanto pėdsakus. Metodas veikė net ir tiriant kelių savaičių senumo pirštų atspaudus.

Mokslininkai tikisi, kad ilgainiui šį metodą bus galima panaudoti konkrečių lubrikantų nustatymui: tai leistų identifikuoti konkretų prezervatyvų gamintoją ir, tikėtina, net konkrečią prezervatyvų rūšį. Tai sustiprintų teismo medicinos įrodymus bylose.

Tyrimo metu mokslininkai naudojo MALDI-MSI (matricos padedamą lazerio spinduliavimo/jonizacijos masės spektroskopijos vaizdavimą) - galingą metodą, kuris gali būti naudojamas pirštų atspaudų raštų sudarymui.

Dr. Simona Francese iš BMRC teigė: „Nusikaltėliai yra vis geriau susipažinę su teismo medicinos klausimais ir dabar yra įprasta, kad prezervatyvai yra naudojami ir pašalinami iš seksualinio nusikaltimo vietos. Vis dėlto, jie yra mažiau linkę pagalvoti apie tikimybę, kad lubrikantas gali patekti ant jų pirštų galiukų, o po to - ant įvykio vietoje paliktų pirštų atspaudų”.

„Jei prezervatyvų lubrikantas gali būti aptiktas pirštų atspauduose, tai sustiprintų kaltinimo įrodymus nustatant užpuoliko buvimą nusikaltimo vietoje ir, svarbiausia, turėjus kontaktą su prezervatyvu. Tai įgalintų teismo medicinos mokslininkus suteikti papildomą įrodymų pagrindimą įtariamų seksualinių nusikaltimų bylose”, - teigė dr. S. Francese.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją