Raketa 9 val. 19 min. (6 val. 19 min. Lietuvos laiku) pakilo iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane ir po devynių minučių sėkmingai išėjo į orbitą, sakė Rusijos skrydžių valdymo centro pareigūnai.

Kosminis laivas "Sojuz TMA-4" su trimis astronautais trečiadienį prisijungs prie Tarptautinės kosmoso stoties, kur E.M.Fincke'as ir G.Padalka pakeis nuo praėjusių metų spalio čia dirbančius Michaelą Foale`ą (Maiklą Foulą) ir Aleksandrą Kalerį.

G.Padalka ir E.M.Fincke'as stotyje dirbs pusę metų. Per tą laikotarpį numatyti du išėjimai į atvirą kosmosą - liepą ir rugpjūtį. Per pirmąjį išėjimą jie įrengs kelis tarnybinio modulio įrenginius, tarp jų įrangą priimti naujam automatizuotam Europos krovininiam aparatui, pavadintam Jules'io Verno (Žiulio Verno) vardu, kuris į TKS atskris kitų metų balandį, o per antrąjį - pakeis vieno modulio plokštės.

Be to, G.Padalkai pirmą kartą istorijoje teks kosmose auginti trečiosios kartos žirnius, pasėtus orbitoje.

Olandui A.Kuipersui ši misija, į kurią jį paskyrė Europos kosmoso agentūra , yra pirmasis skrydis į kosmosą. TKS praleidęs devynias dienas, balandžio 30-ąją A.Kuipersas kartu su NASA astronautu M.Foale'u ir Rusijos kosmonautu A.Kaleriu grįš į Žemę.

Kai A.Kuipersas grįš namo, jo kolegos turės tęsti jo pradėtus Europos eksperimentus. Vienas įdomiausių bus eksperimentas "Matrioška". Jo tikslas - tirti, kaip radiacija veikia žmogaus organizmą.

"Pamainininkai" taip pat perduos A.Kaleriui ir M.Foale`ui, dirbantiems orbitoje nuo 2003 metų spalio, giminaičių ir artimųjų laiškus.

G.Padalka pasiėmė į orbitą savo šeimos nuotraukų, akinius nuo saulės, kad neakintų jos ryškūs spinduliai, šviečiantys į iliuminatorių, taip pat rusų-anglų kalbų žodyną. E.M.Fincke'as pasiėmė kompiuterį, kuriame yra šeimos nuotraukų, taip pat muzikos įrašų.

Prieš išskrisdami kosmonautai užsisakė kosminį meniu. Iš viso numatoma jiems nugabenti apie 600 kg produktų, pirmieji maisto konteineriai skris su jais erdvėlaiviu "Sojuz", kitus vėliau atgabens krovininis kosminis laivas "Progres".

Numatyta, kad kosminis laivas "Sojuz" susijunks su Tarptautine kosmoso stotimi balandžio 21 dieną 9 val. 3 minutės. Per devynias dienas kosmonautai perims visus ankstesnės ekspedicijos įgulos reikalus. Numatoma, kad balandžio 26 dieną kosmonautai surengs spaudos konferenciją su Žeme.

Tai yra trečioji kosminio laivo "Sojuz" misija į TKS nuo tada, kai Jungtinės Valstijos sustabdė daugkartinių erdvėlaivių skrydžius po "Columbia" katastrofos pernai vasarį, per kurią žuvo septyni astronautai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją