Pastarosiomis vasaromis vidutinė Golfo srovės, tekančios nuo Grenlandijos iki Norvegijos Svalbardo salyno, vandens temperatūra siekia 6 laipsnius Celsijaus – didesnė, nei romėnų laikais ar viduramžiais.

Mokslininkai baiminasi, kad kylant temperatūrai, ledas Arktyje gali ištirpti, o tai kelia grėsmę baltiesiems lokiams, kuriems ledas – būtina išgyvenimo sąlyga.

Be to, visame pasaulyje gali pakilti vandens lygis ir aplinkai gresia drastiški pokyčiai, reziumuoja Kolorado universiteto mokslininkai.
Jie ištyrė mažyčius organizmus, panašius į planktoną, gyvenančius jūros dugne Framo sąsiauryje, kuriuo vandenyno šiluma patenka į Arktį.

Kadangi duomenys apie vandens temperatūrą fiksuojami tik 150 metų, mokslininkai išgręžė jūros dugno nuosėdines uolienas ir paėmė mėginius organizmų, datuojamų 2 tūkst. m., vėliau ištyrė jų cheminę sudėtį ir nustatė, kokia vandens temperatūra buvo tuo metu.

Paaiškėjo, kad prieš 2 tūkst. metų vidutinė Arkties temperatūra buvo 3,4 laipsniai. Dabar vidutinė temperatūra pakilo iki 5,2 laipsnių, o vasarą vanduo sušyla iki 6 laipsnių.

Mokslininkai padarė išvadą, kad dabar vanduo Arktyje šiltesnis nei šiltuoju viduramžių laikotarpiu, kuris tęsėsi nuo 900 iki 1300 mūsų eros metų.

Kolorado universiteto nacionalinio sniego ir ledo duomenų centras praneša, kad atšilimo poveikis akivaizdus ir pastebimas – Arkties vandenyno ledas susitraukė iki mažiausio lygio per visą stebėjimų istoriją.

Nuo 1979 m. iki 2009 m. ištirpo plotas, dydžiu prilygstantis Aliaskos valstijai.

Tyrime reziumuojama, kad, greičiausiai, vanduo Arktyje šyla dėl visuotinio klimato atšilimo.

Kolorado universiteto mokslininkas Thomasas Marchitto, vienas iš tyrimo bendraautorių, pasakė, kad jūros ledas padeda atvėsinti planetą, atspindėdamas saulės spindulius atgal į kosmosą.

Be to, ledas yra tarsi izoliuojantis sluoksnis, kuris neleidžia Arkties vandenyno vandeniui sušilti, todėl Arktyje palaikoma labai žema temperatūra, aiškina mokslininkai.

Jie įspėja, kad kylant vandens temperatūrai, ledas sparčiai tirpsta ir Arktis smarkiai keičiasi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją