62 m. amžiaus Sheilą Cook daugiau kaip dešimtmetį kamavo sunki depresija, dėl kurios ji neretai negalėjo pati maitintis ar apsirengti. Darbą dėl ligos teko palikti tiek jai, tiek jos vyrui, tapusiam moters slaugytoju, rašo telegraph.co.uk.

Tačiau Bristolio universiteto mokslininkų sukurta technologija moteriai vėl padėjo džiaugtis gyvenimu, ko nesugebėjo tradicinės depresijos gydymo priemonės, tokios kaip antidepresantai.

Pirmiausia S. Cook buvo skirta pirmoji pasaulyje dvi sritis stimuliuojanti gilioji smegenų stimuliacija, tačiau šis sprendimas pasiteisino tik laikinai. Vėliau pacientei buvo skirta taip pat pirmoji neurochirurgijos procedūra, pavadinta priešakine cingulotomija. Ji ir davė laukiamų rezultatų.

Giliosios smegenų stimuliacijos metu į pacientės smegenis buvo įvesti plonyčiai laideliai, elektros signalais stimuliavę skirtingus smegenų regionus, atsakingus už emocijas.

Tačiau norimų rezultatų davė kita operacija – priešakinė cingulotomija, kurios metu smegenyse buvo pašalintos pernelyg aktyvios dalelės. Po šios procedūros moters depresijos efektai nebekankina jau metus.

Bent kartą gyvenime depresija suserga kas penktas pasaulio gyventojas. Maždaug pusė žmonių pasveiksta po pusmečio, tačiau 10 proc. jų liga tęsiasi ir tris metus, daliai pacientų liga trunka dar ilgiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)