1998 metų Andrew Wakefieldo ir jo kolegų mokslinio darbo jau atsisakė 10 iš 13 jos bendraautorių, jo taip pat išsižadėjo ir jį paskelbęs medicininis žurnalas “Lancet”. Tačiau šios MMR vakcinos ir autizmo sąsajos išgąsdino daugelį tėvų visame pasaulyje, o tymų, kiaulytės ir raudonukės imunizacijos rodikliai sumažėjo.

Lyginant moksliniame darbe aprašytas diagnozes su ligoninės įrašais, paaiškėjo, kad A. Wakefieldo ir jo kolegų tyrimuose faktai apie pacientus buvo pakeisti.

Britų žurnalisto Briano Deero analizė parodė, kad A. Wakefieldo straipsnyje buvo teigiama, jog 12 tiriamųjų vaikų buvo sveiki iki jiems buvo suleista MMR vakcina. Tačiau paaiškėjo, kad penkių tiriamųjų vystimosi problemos buvo užfiksuotos jau ir anksčiau. Sulyginęs duomenis iš medicininių įrašų bei vaikų tėvų pasakojimų, B. Deeras taip pat išsiaiškino, kad visi atvejai buvo iškreipti.

Su pačiu A. Wakefieldu susisiekti nepavyko, nepaisant daugelio bandymų ir jo pastarosios knygos leidėjo prašymų. Joje teigiama, kad yra ryšys tarp vakcinų ir autizmo, kurį ignoruoja įtakingi medikų sluoksniai. A. Wakefieldas šiuo metu gyvena JAV, o jį palaiko tokios įžymybės kaip Jenny McCarthy.

B. Deero straipsnį apmokėjo britų leidinys “Sunday Times” ir televizijos kanalas “Channel 4”. Ketvirtadienį jį savo internetiniame puslapyje paskelbė medicininis žurnalas BMJ.

Žurnalo BMJ redaktorė Fiona Godlee su kolegomis redakciniame straipsnyje pavadino A. Wakefieldo tyrimus “įmantria apgaule”. Jie sako, kad vertėtų iš naujo patikrinti ir kitus A. Wakefieldo darbus, paskelbtus kituose žurnaluose.

Gegužės mėnesį iš A. Wakefieldo buvo atimta teisė verstis medicina Didžiojoje Britanijoje. Daugelis kitų paskelbtų analogiškų tyrimų neaptiko ryšių tarp MMR vakcinos ir autizmo.

Paskelbus A. Wakefieldo darbą, Europoje ir Amerikoje atsirado pavienių susirgimų tymais protrūkių. 2008 metais Anglijoje ir Velse buvo tymų endemija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)