Abu šie reiškiniai ir hidroterminis aktyvumas, kurio metu taip pat išsiskiria metanas, tebėra tarp neatskleistų didelių Marso paslapčių. Paryžiuje įsikūrusi EKA pabrėžia, kad apie šį "įdomų" atradimą reikia sužinoti daugiau.

Metanas, kurio Marso atmosferoje yra viena dalis iš 100 milijonų, aptiktas spektrometru. Šios dujos sudaro tik mažytę dalį tų 5 proc. atmosferos, kuriuos sudaro ne anglies dvideginis, o kitos dujos.

"Duomenys patvirtina, kad ...metano kiekis labai mažas, ...todėl jo išsiskyrimo procesas tikriausiai mažo (masto), - sakoma EKA pranešime spaudai. - Tačiau lieka įdomus klausimas: "Iš kur tas metanas atsirado?"

Metanas turėtų būti nuolat išskiriamas arba išskirtas palyginti neseniai, nes šios dujos Marso atmosferoje gali išlikti tik kelis šimtus metų. Jam oksiduojantis susidaro vanduo ir anglies dvideginis.

"Remiantis žemiška patirtimi (galima teigti), kad metano išsiskyrimas galėtų būti susijęs su vulkaniniu ar hidroterminiu aktyvumu", - sakė Vittorio Formisano (Vitorijus Formizanas), vienas šią programą vykdančių mokslininkų.

Kita hipotezė, taip pat pagrįsta Žemėje vykstančiais procesais, yra susijusi su gyvybine veikla, pavyzdžiui, rūgimu, sakė jis ir nurodė, kad dabar labai svarbu išsiaiškinti, kaip metanas pasiskirstęs Marso atmosferoje. "Reikia atlikti daugiau matavimų. Tik tada turėsime pakankamai duomenų statistinei analizei atlikti", - pažymėjo jis.

Kosminis aparatas "Mars Express" orbita aplink Raudonąją planetą pradėjo skrieti gruodžio 25 dieną ir jau atsiuntė nepaprastai detalių stereoskopinių jo paviršiaus atvaizdų ir aptiko didelius vandens telkinius pietinio ašigalio srityje.

Du amerikiečių marseigiai, kurie Marse nusileido sausio mėnesį, nustatė, kad anksčiau planetos paviršiuje buvo sūraus vandens jūra, kurioje, NASA mokslininkų manymu, galėjo atsirasti gyvybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją