M. D. Andersono onkologiniame centre Hjustone išvestų pelių organizme nėra motinos DNR – jų genomai sudaryti tik iš dviejų patinų DNR.

Tikimasi, kad šią technologiją galima bus pritaikyti tobulinant naminių gyvulių veisles arba atkuriant nykstančių rūšių gyvūnų populiaciją, kurioje nebeliko patelių arba jų liko labai mažai, teigia tyrėjai. Tačiau apie praktinį šio metodo pritaikymą žmonėms kol kas kalbėti dar per anksti.

Panašiu ląstelių inžinerijos metodu pavyko išvesti beždžionę iš dviejų patelių.

Tyrėjai iš Didžiosios Britanijos sukūrė žmogaus embrionus iš trijų tėvų DNR, tačiau šie embrionai buvo laikomi tik laboratorijoje ir nebuvo panaudoti reprodukcijai.

Kurdami peles be motinos, tyrėjai išskyrė ląsteles iš pelių patino embriono – tėvo Nr. 1 – ir pavertė jas pliuripotencinėmis kamieninėmis ląstelėmis, kurios gali tapti bet kuria organizmo ląstele.

Patinų ląstelėse paprastai būna viena X ir viena Y chromosoma, o patelių – dvi X chromosomos. Tačiau kai tyrėjai kuria pliuripotencines ląsteles laboratorijose, apie 1 proc. ląstelių dėl natūralių genetinių klaidų spontaniškai netenka Y chromosomos. Šios ląstelės lieka su viena X chromosoma.

Taigi, tyrėjai surinko šias ląsteles tik su X chromosoma (XO) ir įšvirkštė jas normaliems pelių embrionams, kuriuos vėliau įsodino surogatinėms motinoms pelėms. Gimusių peliukų-chimerų organizmai buvo sudaryti iš kelių skirtingų ląstelių populiacijų. Beveik pusė peliukų buvo moteriškos lyties chimeros – jie turėjo XX ląstelių (kurias gavo iš normalaus embriono), ir XO ląstelių, kurias gavo iš tėvo nr. 1.

Kai patelės chimeros suaugo, tyrėjai suporavo jas su paprastais pelių patinėliais. Kai kurių patelių kiaušinėlių ląstelės susidarė iš XO ląstelių, kuriose buvo DNR, gautas iš tėvo nr. 1. Tad kai patelės susiporavo su kitu patinėliu – tėvu nr. 2 – jų palikuonys turėjo X chromosomą iš tėvo nr. 1 ir X arba Y chromosomą iš tėvo nr. 2.

Kol kas pavyko išvesti tris patinėlius, dvi XX pateles ir penkias XO pateles, turinčius tik patinų DNR, teigiame tyrime, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „Biology of Reproduction“ lapkričio 8 d.

Tyrėjai rašo, kad šią technologiją galima tobulinti, kad vieną dieną du vyrai galėtų susilaukti savų vaikų. O kad tai pavyktų padaryti netaikant sudėtingo kelių kartų metodo, mokslininkams tereikia priversti vyriškas ląsteles gaminti kiaušinėlių ląsteles.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją