Svaiginamieji ginklai

JAV oro pajėgų tyrimų laboratorijoje yra kuriamas Asmenų sulaikymo ir stimuliacinio atsako ginklas (The Personnel Halting and Stimulation Response (PHASR), kuris, kaip ir jo mokslinės fantastikos atitikmuo, gali apsvaiginti užpuolikus. Tikrasis PHASR nėra mirtinas ginklas. Tai yra nešiojamas, sulaikymui skirtas ginklas, kuris naudoja lazerinę sistemą laikinai apakinti priešą.

Rankinė ryšio priemonė

Kaip ir kino filmo „Žvaigždžių kelias“ atitikmuo, šiuolaikiniai mobilieji telefonai turi atlenkiamus dangtelius ir, naudojant satelitinės navigacijos technologijas, gali būti panaudoti asmens buvimo vietai nustatyti. Deja, telefonų naudojimas asmens transportavimui į kitą vietą išlieka mokslinė fantastika.

Universalus vertimas

JAV kariuomenė Irake vertimams naudoja „Phraselator“, kuris yra „Žvaigždžių kelyje“ ateivių kalbai versti naudojamo prietaiso atitikmuo. Tinklalapis „Google“ yra vienas iš daugelio, kuris gali išversti tinklalapius. Be to, mobiliųjų telefonų gamintojas NEC netrukus pristatys pirmąjį mobilųjį telefoną, turintį vertimo funkciją.

Medicininis trikorderis

Magnetinio rezonanso vaizdo (MRI) ir kompiuterinės tomografijos (CAT) skenavimai, kaip dr. McCoy’aus rankinis trikorderis, padeda diagnozuoti ligas skenuojant kūną. Jeilio universiteto mokslininkai teigia, kad nešiojamas biologinių indikatorių ieškiklis netrukus galės iš kraujo mėginio identifikuoti ligos simptomus per 20 min.

Pritraukiamasis spindulys

Optinės pincetas yra mokslinis instrumentas, kuris naudoja fokusuotą lazerio spindulį pritraukiamai ar atstumiančiai jėgai sukurti. Deja, priešingai nei kino filme, pritraukiamas spindulys, kuris gali sučiupti ir nutempti į kosmosą laivus, jis veikia tik mikroskopiniame lygmenyje.

Maskuojantis prietaisas

Realiame pasaulyje mokslininkai yra sugalvoję įvairiausių prietaisų, kurie galėtų būti Harry Potterio ir Klingono laivus nematomais paverčiančios technologijos atitikmuo, nuo radaro spindulius sugeriančios juodos spalvos iki veiklaus kamufliažo. Mokslininkai ieško specialių meta medžiagų, kurios teoriškai galėtų sukurti šviesos kreivę aplink objektą ir tuomet atrodytų, kad to objekto ten nėra.

Trimatės (3D) hologramos

Nuo tada, kai kino filme „Žvaigždžių karai“ princesė Leia pasinaudojo savo holograma paprašyti Obio Wan Kenobio pagalbos, mokslininkai bando sukurti analogišką technologiją realybėje. Arizonos universiteto prof. Nassero Peyghambariano vadovaujama mokslininkų komanda atrado būdą, kaip kas dvi sekundes atnaujinti perduodamą vaizdą, kuris labai nedaug atsilieka nuo realaus laiko. Galimybė perduoti judančią hologramą į bet kurią pasaulio vietą lemtų holografinių telekonferencijų, trimačių reklamų atsiradimą bei didesnį telemedicinos, inžinerijos ir pramogų pramonės pritaikymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją