Trečiadienį išėjusiame žurnale "Nature" vokiečių ir anglų tyrinėtojai, taip pat amerikiečių grupė, nepriklausomai vieni nuo kitų, tvirtina nustatę geno VKORC1 vietą. Dabar bus lengviau suprasti, kaip veikia kraują skystinanti priemonė varfarinas (Warfarin).

"Nuostabus atradimas, - džiaugėsi Londono imperinės kolegijos profesorius Edwardas Tuddenhamas (Edvardas Tadenhemas) iš Vurcburgo universiteto. - Ligoniai gydomi varfarinu, kad būtų susilpnintas vitamino K (filochinono) poveikis, nesusidarytų gyvybei pavojingų kraujo krešulių. Tačiau mes nežinojome, kaip visa tai vyksta".

Azarto apimti britai, vokiečiai bei jų kolegos amerikiečiai iš Šiaurės Karolinos universiteto Jungtinėse Valstijose tikisi dar daugiau sužinoti, kaip vitaminas K susijęs su kraujo krešėjimo procesu. Tai supratus, bus galima efektyviau kraujo skystinimu gydyti žmones, kad jų kraujagyslėse nesusidarytų pavojingų krešulių.

Mokslininkai visa tai sužinojo, tirdami varfarinui atsparių žiurkių bei ligonių genus. Vėliau šie duomenys buvo lyginami su kitais duomenimis, gautais tiriant žmones, turinčius tam tikrą paveldimą defektą, kuris neleidžia krešėti jų kraujui.

Beje, būna, kad organizme trūksta vitamino K; tada sutrinka kraujo krešėjimas, ima kraujuoti iš nosies, kraujas išsilieja į paodį arba net sąnarius, virškinimo organus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją