Kosmonautui Maksimui Surajevui, kovą grįžusiam iš Tarptautinės kosminės stoties, kurioje jis praleido šešis mėnesius, du kartus atsisakyta skirti Rusijos Didvyrio medalį. Žiniasklaida tai pavadino „kosminio dydžio skandalu“.

„Gynybos ministerija du kartus atsisakė M. Surajevą apdovanoti Rusijos Didvyrio medaliu. Kiek man žinoma, nebuvo pateikta jokių priežasčių“, – naujienų agentūrai AFP teigė kosmoso agentūros „Roskosmos“ atstovas spaudai Aleksandras Vorobjovas.

Šį medalį, vieną aukščiausiu šalies apdovanojimų, užsitikrindavo beveik kiekvienas pirmą kartą į kosmosą pakilęs kosmonautas nuo pat Jurijaus Gagarino 1961 metais ir kiekvienas kosmonautas, po Sovietų Sąjungos žlugimo skridęs „Soyuz“ kosminiu laivu.

„Visa Rusijos kosmonautų bendruomenė pasipiktinusi tuo, kas vyksta, galiausiai, jie visi gali pradėti streikuoti“, – pažymėjo A. Vorobjovas ir pridūrė, kad kosmoso agentūra kreipėsi į prezidentą Dmitrijų Medvedevą, prašydama jo įsikišti.

Rusijos Didvyrio medaliu apdovanotiesiems taip pat garantuojamas būstas, pensija, apmokamos kelionių išlaidos bei rengiamos valstybinės laidotuvės.

Šios privilegijos kompensuoja kosmonautams už atlyginimus, kurie yra žymiai mažesni nei tie, kuriuos gauna JAV kosminėje programoje dalyvaujantys astronautai, teigė A. Vorobjovas.

„Mūsų kosmonautai uždirba žymiai mažiau nei NASA astronautai, tad tam tikru atžvilgiu tai yra moralinė kompensacija. Jei jie neskelbs jų Didvyriais, tai bent jau turėtų padidinti jų užmokestį“, – kalbėjo jis.

Pradedantysis kosmonautas M. Surajevas tapo pirmuoju rusu, rašiusiu tinklaraštį apie orbitoje praleistą laiką. Jam taip pat teko atlikti sudėtingą išėjimą į atvirą kosmosą.

Kolegos tvirtina, kad jis padarė pakankamai, kad apdovanojimą nusipelnytų.

„Jie tikriausiai pamanė, kad mes ten nieko nedarome, tiesiog nuskrendame paatostogauti. Aš manau, kad tai neteisinga, ir aš toks ne vienintelis“, – televizijos laidoje teigė gegužę tokiu medaliu apdovanotas 39 metų kosmonautas Romanas Romanenko.