Kaip mažas vaikas ji pasitelkia kūrybą ir vietoje žodžio „flew“ pasako „flied“, taip pat sukuria tokias lakias frazes kaip „gerai kvepiantys vaistai“, apibūdindama aromaterapinius aliejus, vartojamus jos niujorkiečio menininko šeimininko.

Taip pat ji sugeba susieti fotografijas su gyvais žmonėmis ar tikrais daiktais – pirmą kartą susitikusi su primatais dirbančią Jane Goodall (Džeinę Gudal) ji pasisveikino šūksniu "Got a chimp?" (turi šimpanzę?), nes prieš tai ji buvo mačiusi moters nuotrauką su beždžionėmis.

Įstabus ir papūgos humoro jausmas: pamačiusi ant savo laktos aukštyn kojomis kabančią kitą papūgą ji pakomentavo: „Šitą paukštį reikia nufotografuoti“.

J.Goodall tiria N‘kisi norą išmokti bendrauti su šeimininku kaip išskirtinį tarprūšinio bendravimo atvejį, tačiau remiantis naujais duomenimis, papūgos sugebėjimai gali neapsiriboti verbaliniais įgūdžiais.

Vieno eksperimento, stebėto videokameromis, metu, papūga ir šeimininkas buvo uždaryti skirtinguose kambariuose. Šeimininkas atidarinėjo vokus su įvairiais paveikslėliais.

Išanalizavus duomenis pasirodė, kad papūga tris kartus dažniau nei būtų spėjant atsitiktinai, panaudojo tinkamus raktinius žodžius. Tai labai stebina dar ir todėl, kad tyrimą stebėję asmenys kaip neteisingus atmetė pasakymus „Ko kabi ant telefono“, kai buvo ištraukiamas telefono paveikslėlis arba „Ar galiu tave apsikabinti“, jei paveikslėlyje būdavo apsikabinę žmonės.

Nors „BBC Wildlife Magazine“ žurnale išspausdintas straipsnis apie šį paukštį vertinamas prieštaringai, tačiau telepatijos tyrimo autorė Eleanor O'Hanlon (Eleonora Ohalon) pabrėžė, jog vykdoma daug tyrimų, kuriuose kreipiamas dėmesys į bendravimą tarp skirtingų rūšių atstovų ir kad jų atradimai verčia kitaip įvertinti gyvūnų sugebėjimą mąstyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją