Apie 5 valandą 5 minutės Grinvičo laiku NASA inžinieriai priėmė signalą, kad "Opportunity" nusileido prie Marso ekvatoriaus esančioje Meridiani lygumoje, kitoje raudonosios planetos pusėje, negu sausio 3 dieną nusileidęs marsaeigis dvynys "Spirit".

Beje, šeštadienį "atgijo" ir nuo trečiadienio tylėjęs "Spirit".

Marse vandens pėdsakų ieškosiantis zondas "Opportunity", įveikęs 455 mln. kilometrų kelią, palietė Marso paviršių 13 valandą 15 minučių Marso laiku. Praėjus maždaug 15 minučių po to, kai signalizavo, jog nusileido, marsaeigis perdavė signalą "gedimų nėra", leidžiantį spręsti, kad jis sėkmingai susidorojo su kelione ir nusileidimu. Piramidės formos "Opportunity" trenkėsi į Marso paviršių du ar tris kartus už gravitacijos jėgą stipresne jėga, kaip koks kamuolys atšoko nuo paviršiaus keliasdešimt kartų, kol sustojo ir pasiuntė signalą, jog guli ant šono.

Prieš tai "Opportunity" maždaug 20,9 tūkst. kilometrų per valandą greičiu per šešias minutes perskrodė Marso atmosferą. Jau atmosferoje zondas nustatytu momentu nusimetė karščiui atsparų apsauginį sluoksnį, sugėrusį didžiąją dalį trinties į atmosferą sukelto karščio, išskleidė parašiutą ir visai arti paviršiaus įjungė stabdymo raketas. Šios turėjo sustabdyti "Opportunity" maždaug 12 metrų aukštyje, iš kurio oro pagalvių ir apsauginio sluoksnio gaubiamas kosminis aparatas nukrito ant Marso.

Nusileidimą stebėjo ir skrydžio valdymo centro darbuotojus iškart po "Opportunity" nusileidimo pasveikino Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris ( Arnoldas Švarcnegeris ) ir buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as (Elas Goras).

Be šios geros žinios, NASA mokslininkus pradžiugino ir tai, kad šeštadienį jiems pavyko atkurti ryšį su marsaeigiu "Spirit", kuris, pašalinus dabartinę problemą, specialistų teigimu, vėl pradės veikti anksčiausiai po kelių dienų, o vėliausiai po kelių savaičių.

NASA inžinieriai aptiko galimą gedimą "Spirit" atmintyje ir pervedė ją į "neįgalumo režimą". Tai leido marsaeigio būklės įvertinimą "kritinis" pakeisti "rimtu".

Pastarosiomis dienomis "Spirit" kompiuteris vis "pakibdavo" ir jį reikėdavo, kaip normalų asmeninį kompiuterį, paleisti vis iš naujo. Dėl nuolatinio sistemų išsijungimo ir įsijungimo, atrodo, buvo kaltos problemos roboto atmintyje. Dabar NASA mokslininkams pavyko pralaužti begalinę sistemų paleidimo grandinę, nurodžius marsaeigiui paleidžiant savo sistemas naudoti kitą duomenų bazę. Dėl sutrikimo veikiausia yra kalta taip pat ir skaitmeninėse kamerose ir kituose elektros įrenginiuose naudojama "flash memory". Davus marsaeigiui komandą, paleidžiant savo sistemas, naudoti kitą atminties modulį, padėtis pasitaisė ir jis daug geriau reaguoja į nurodymus iš Žemės, teigia NASA atstovai. Dabar zondui duotas nurodymas persijungti į ramybės režimą, kad nebūtų be reikalo eikvojama energija.

Šešiaratis marsaeigis nutilo trečiadienį, praėjus mažiau negu savaitei po to, kai jis sėkmingai nuriedėjo nuo nusileidimo platformos ir ketino pradėti ieškoti vandens, kuris laikomas būtina bet kokios gyvybės atsiradimo sąlyga, pėdsakų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją