"Pietiniame ašigalyje identifikavome į ledą sušalusį vandenį", - sakė EKA mokslininkas Vittorio Formisano (Vitorijus Formizanas), pristatydamas preliminarius minėto kosminio aparato, kuris skrieja aplink Marsą, perduotus duomenis.

Šis pranešimas, kuris buvo padarytas per spaudos konferenciją "Mars Express" misijos būstinėje, paremia duomenis, kuriuos 2002 metų kovą perdavė NASA kosminis aparatas "Mars Odyssey". Tie duomenys leido spėti, kad pietiniame ašigalyje yra didelės sušalusio vandens atsargos.

"Mars Odyssey" gama spindulių spektrometras parodė, kad šioje Raudonosios planetos srityje yra daug vandenilio, kuris yra sudėtinė vandens molekulės dalis.

EKA duomenys gauti spektrometru "Omega", kuris pagal atsispindinčią Saulės šviesą ir infraraudonuosius spindulius nustato Marso paviršiaus medžiagų ir atmosferos sudėtį.

Šiauriniame Marso ašigalyje, kaip manoma, taip pat yra į ledą sušalusio vandens ir vadinamojo sausojo ledo iš anglies dvideginio.

Skystas vanduo Žemėje yra viena esminių gyvybės sąlygų, o Marsas yra laikomas palankiausia planeta nežemiškai gyvybei atsirasti.

"Mars Express" programoje dalyvaujantis mokslininkas Jeanas-Loupas Bertaux (Žanas Lupas Berto) žurnalistams sakė, kad pietiniame ašigalyje nedengia sušalusio anglies dvideginio nėra.

Paklaustas, ar ledo ten yra daug, jis atsakė: "Kol kas nežinome".

Tačiau jis pridūrė, kad egzistuoja didelė tikimybė, jog ledas Pietų ašigalio srityje išsilaiko visus metus.

"Šiuo metu Marse vasaros pabaiga, todėl gali būti, kad tai - ne sezoninis reiškinys", - sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją