Dr.Panosas Zavosas (Panosas Zavosas) šeštadienį paskelbė, jog neįvardintai 35 metų moteriai įsodintas apvaisintas kiaušinėlis - klonuotas embrionas. Tačiau kiti mokslininkai abejoja, ar ji tikrai nėščia.

"Jų teisė likti skeptikais, tačiau tikiuosi, jog tokia būklė tęsis neilgai", - sakė Reuters korespondentui interviu davęs P. Zavosas, kuris Kopenhagoje dalyvauja mokslinėje medikų konferencijoje.

"Nesvarbu ar šis bandymas bus nesėkmingas ar sėkmingas, pas mus ateina nemažai sutuoktinių. Procesas tęsiasi", - sakė p. Zavosas. Jis tvirtino galėsiąs pranešti ar minima moteris nėščia po dviejų savaičių. Tuomet jis leis nepriklausomiems mokslininkams paimti DNR mėginius iš tos moters gimdos.

"Kai tik turėsime rezultatų, nagrinėsime juos, paskui paskelbsime", - aiškino p. Zavosas.

59 metų P. Zavosas teigia, kad embrioną jis užauginęs šitaip: iš moters organizmo paėmęs kiaušinėlį ir apvaisinęs DNR, paimta iš jos vyro odos ląstelės. Buvę taip apdoroti trys kiaušinėliai, bet tik vienas buvęs tinkamos persodinimui kokybės.

Tikimybė, kad moteris nėščia, galėtų siekti 30 procentų.

"Mūsų grupė pasiryžusi taip patobulinti šią technologiją, kad ji būtų saugi; tik todėl mes lig šiol neskubėjome bandomųjų embrionų įsodinti į moters gimdą, nors mes tokių embrionų jau anksčiau turėjome", - pasakojo jis, pabrėžęs, kad jo vadovaujama grupė norėjo tvirčiau įsitikinti, ar turimi embrionai visiškai sveiki.

Nors nemažai mokslininkų smerkia žmogaus klonavimą, laiko jį neetišku, P. Zavosas atmeta tokią kritiką. "Mano tikslas - padėti žmonėms, norintiems turėti savo biologinių vaikų. Jeigu mes tai darome nauja technologija, tai nereiškia, jog elgiamės neetiškai", - teigė jis.

Apie savo darbus jis paskelbė atvykęs į Didžiąją Britaniją. Daugiau smulkmenų apie reprodukcinį klonavimą ir embriono persodinimą jis negalėjo atskleisti, kad nepakenktų savo pacientams ir gydymo eigai.

Prieš metus vadinamieji raelininkai tvirtino, kad jų mokslininkai sukūrė pirmąjį pasaulyje klonuotą žmogų, bet tai moksliškai nebuvo įrodyta. Šis judėjimas tiki, jog gyvybę Žemėje sukūrė ateiviai iš kosmoso.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją