Mokslininkai, tiriantys jo orbitą, prognozuoja, kad jis gali trenktis į žemę 2182 m. rugsėjo 24 d. Jie nori surinkti uolienos pavyzdžių, kad galėtų tiksliau nustatyti jo skrydžio trajektoriją.

Jei NASA patvirtins šį planą, zondas į asteroidą bus paleistas 2106 m., kad surinktų 550 metrų skersmens asteroido uolienos pavyzdžių.
Planuojama misija, pavadinta „OSIRIS-Rex“, yra viena iš dviejų finalininkių konkurse dėl JAV kosmoso agentūros, kuri stokoja lėšų, finansavimo „Naujų sienų“ programos pagrindu.

Į finansavimą taip pat pretenduoja skrydžio į Venerą misija. Šie du konkuruojantys planai bus aptarti dvi dienas truksiančiame NASA seminare, kuris prasideda šiandien Vašingtono DC. Programa, kuriai bus suteiktas finansavimas, bus paskelbta ateinančiais metais.

NASA oficialiai paskelbė, kad RQ36 yra „potencialiai pavojingas asteroidas“, nes skrieja vos už 450 616 km nuo Žemės.

Michaelas Drake‘as, kuris vadovaus „OSIRIS-Rex“ komandai, jei projektas bus pasirinktas, pasakė: „Šis asteroidas gali trenktis į Žemę.“

Clarkas Chapmanas iš Pietryčių Tyrimų instituto Boulderyje, Kolorado valstijoje, pasakė, kad RQ36 gali sukelti katastrofišką sprogimą.

„Smūgio jėga būtų milžiniška, tarsi vienu metu sprogtų šimtai galingiausių iš kada nors sukurtų atominių bombų, o kraterio plotas siektų kokius 10 kilometrų“, – pasakė jis žurnalui „National Geographic“.
Ekspertų komisija, kurią JAV prezidentas Barackas Obama įgaliojo įvertinti būsimas NASA kosmoso programas, praėjusiais metais rekomendavo Mėnulio tyrimo misiją, o ne zondo paleidimą į asteroidą.

Europos kosmoso agentūra 2008 m. paskelbė ketinanti išsirinkti mažą, ne didesnį nei metro skersmens asteroidą, skriejantį netoli Žemės ir nusiųsti zondą, kuris surinktų dulkių ir uolienų pavyzdžių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją