„Tai yra aiškus galaktikos užpuolimo ir gadinimo atvejis“, sakė Alabamos universiteto (JAV) astronomas Williamas Keelis (Viljamas Kylis).

Astronomai jau seniai žinojo, kad spiralinės galaktikos – tokios, kaip Paukščių takas – susijungdamos su galaktikų spiečiais, kuriuose gali būti tūkstančiai galaktikų, netenka dujų debesų, iš kurių formuojasi žvaigždės. Dėl susidūrimo gyvybingos galaktikos, kuriose aktyviai gimsta žvaigždės, virsta skurdžiomis elipsinėmis galaktikomis, kurios su laiku gęsta, nes mirštančios žvaigždės nepakeičiamos naujomis. C153 galaktikos tyrimas yra pirmas tokio proceso stebėjimas.

„Galaktika atrodo taip, lyg būtų atsimušusi į sieną. Ir kažkuria prasme taip iš tikrųjų ir buvo“, sakė W.Keelis. Jo vadovauto tyrimo metu, mokslininko teigimu, „stebėtas nusikaltimo veiksmas ir veiksmų planas“.

Galaktiką įtraukinėja spiečius, vadinamas Abell 2125, esantis 3 mlrd. šviesmečių atstumu nuo mūsų. Šio spiečiaus skersmuo yra didesnis, nei 20 mln. šviesmečių. Susidūrimo metu šaltos C153 galaktikos dujos spaudžiamos karštų dujų debesų, priklausančių spiečiui.

Iš pradžių galaktikos dujos buriasi į vieną vietą lyg sniegas stumiamas į kelkraštį. Susispaudus dujoms pradedamas žvaigždžių formavimasis ir staiga užsižiebia tūkstančiai naujų žvaigždžių. Tačiau galaktikai judant gilyn į spiečių 7,2 mln. km/h greičiu, jos dujų debesys atplėšiami, ištampomi 200 000 šviesmečių ilgio gijomis ir prarandami kosmose.

Pagaliau galaktika neteks savo spiralinių atšakų ir taps senstančių ir mirštančių žvaigždžių rinkiniu.

„Stebime galaktikos išjungimo procesą. Ji neteko visų savo dujų ir dabar visas jos didingumas blėsta“, sakė W.Keelis.

Tokia pati lemtis greičiausiai laukia ir Paukščių tako bei 100 mlrd. šiai galaktikai priklausančių žvaigždžių.

Paukščių takas dabar krenta į didelį Mergelės (Virgo) galaktikų spiečių. Galų gale gimtoji Saulės galaktika gali netekti visų savo dujų ir energijos – visai kaip tai nutiko su C153. astronomas pranašauja, kad tokia lemtis mus gali ištikti po 50-100 mln. metų.

Nors galaktiniame lygmenyje Paukščių tako susidūrimas su spiečiumi sukeltu didelius pokyčius, tai vargu ar paveiktu tuo metu Žemėje gyvensiančius padarus.

Astronomo teigimu, didžiausias pasikeitimas būtų dabartinio ir ateities dangaus žemėlapių skirtumai bei lėtas Paukščių tako išblėsimas.

Tačiau astronomai vis dar nesutaria dėl to, ar Paukščių takas tikrai susidurs su spiečiumi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją