Tyrimo išvados parodo, kad bambos rakinėjimas nėra toks jau dykas buvimas – įtakingiausi JAV profesoriai teigia, kad ne taip svarbu, ar sportininko bamba įdubusi, ar išvirtusi, svarbiau yra jos padėtis ir proporcija viso kūno atžvilgiu.

Mokslininkų teigimu, bamba nulemia svorio centrą.

Pranešime, kuris buvo vakar paskelbtas leidinyje „International Journal of Design and Nature and Ecodynamics“, rašoma, kad juodaodžių bamba paprastai būna aukščiau nei baltųjų ir tai jiems suteikia pranašumą bėgimo takelyje, tačiau trukdo baseine.

Palyginus du vienodo ūgio bėgikus ar plaukikus, vieną juodaodį, kitą baltaodį, „didžiausią skirtumą sudaro ne ūgis, bet bambos, arba svorio centro padėtis“ – teigia Djuko universiteto profesorius Andre Bejanas, kuris vadovavo tyrimui.

„Taip jau yra, kad Vakarų Afrikos kilmės bėgikų svorio centras išsidėstęs daug aukščiau nei europietiškos kilmės bėgikų, ir tai juodaodžiams suteikia pranašumą bėgimo takelyje“, pridūrė jis.

Juodaodžių sportininkų kojos paprastai būna ilgesnės nei baltaodžių, tai reiškia, kad jų bambos išsidėsčiusios 3 cm aukščiau nei baltaodžių, pasakė profesorius A. Bejanas. Tai reiškia, kad juodaodžiai sportininkai pasižymi „paslėptu ūgiu“ – yra 3 cm aukštesni, nei baltaodžiai, ir todėl gali bėgti greičiau.

„Judėjimas yra nuolatinis kritimo į priekį procesas, o masė, krentanti iš didesnio aukščio, juda greičiau“, – paaiškino profesorius.
Tačiau baseine didesnį pranašumą turi baltaodžiai, nes jų liemuo ilgesnis ir bamba yra žemiau.

„Plaukimas yra yrimasis per paties plaukiko keliamą bangą“, – pasakė profesorius A. Bejanas.

„Greičiau plaukia tas plaukikas, kuris sukelia didesnę bangą, o ilgesnis liemuo kaip tik ir sąlygoja didesnę bangą.“

„Europiečių liemuo 3 proc. ilgesnis nei vakarų afrikiečių, ir tai suteikia jiems 1,5 proc. greičio pranašumą baseine“, – pridūrė jis.
Vertinant kūno proporcijas, azijiečių liemuo tokio pat ilgio kaip europiečių, todėl jie turi tokį patį potencialą siekti plaukimo rekordų. Vis dėlto jie dažnai pralaimi prieš baltuosius, nes pastarieji būna aukštesni, paaiškino jis.

Mokslininkai ilgą laiką vengė tyrinėti, kodėl juodaodžiai geresni bėgikai, o baltaodžiai – geresni plaukikai dėl akivaizdaus rasinio aspekto.

Tačiau, profesoriaus A. Bejano teigimu, tyrime, kurį jis atliko su Hovardo universiteto Vašingtone profesoriumi Edwardu Jonesu ir Djuko universiteto diplomantu Jordanu Charlesu, didžiausias dėmesys buvo skiriamas sportininkų geografinei kilmei ir biologijai, o ne rasei, kurią tyrimo autoriai vadina „socialiniu konstruktu“.

Profesorius A. Bejanas yra baltaodis, kilęs iš Rumunijos, o profesorius E. Jonesas yra juodaodis iš Pietų Karolinos. Jie išnagrinėjo beveik 100 metų sporto rezultatus, kurių pasiekė abiejų lyčių sportininkai bėgimo takeliuose ir baseine.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)