Apie gripo atvejus gauta pranešimų iš visų penkiasdešimties JAV valstijų, 36-ose valstijose jau paskelbta šios ligos epidemija. Kaip spaudos konferencijoje sakė JAV Epidemijų kontrolės ir prevencijos centrų direktorė dr. Julie Gerberding (Džuli Gerberding), šiuo metu virusas pasiekė įprastą kasmetinį epideminį lygį.

Vidutiniškai per metus nuo gripo miršta apie 36 tūkst. amerikiečių, o 114 tūkst. atsiduria ligoninėje. Pačiais blogiausiais metais šie skaičiai gali būti gerokai didesni.

Kaip pabrėžė J.Gerberding, kadangi gripu suserga iki penktadalio visų amerikiečių, o juos gydantys medikai apie ligos atvejus paprastai nepraneša federalinei vyriausybei, tikslią informaciją surinkti sunku. Pasak jos, daugumą pacientų dažniausiai vargina nesunki ligos forma.

Šiųmetė gripo epidemija visuomenės dėmesį patraukė dėl dviejų priežasčių: ji Jungtinėse Valstijose prasidėjo anksčiau ir jau pareikalavo kelių vaikų gyvybių. J.Gerberding teigė, kad šiemet nuo gripo šalyje iš viso mirė mažiausiai 42 vaikai.

"Akivaizdu, kad tai mus verčia suklusti ir labai neramina, - sakė ji. - Mes tyrinėjame tarp vaikų (paplitusios) ligos prigimtį".

Mažiausiai 40 proc. mirusių vaikų turėjo kitų sveikatos sutrikimų, dėl kurių tapo greičiau pažeidžiami, pavyzdžiui, sirgo astma arba cerebriniu paralyžiumi, teigė J.Gerberding.

Penki mirę vaikai, kurie iki susirgdami sveikata nesiskundė, užsikrėtė pavojinga bakterine infekcija. Trimis atvejais ją sukėlė auksinis stafilokokas (Staphylococcus aureus), laikomas vienu iš naujųjų "mutantų", kurio neveikia įprasti antibiotikai, penktadienį teigė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją