Astronomė Naomi McClure-Griffiths (Naomi Maklur-Grifits) sako, kad tas dujinis darinys yra 6500 šviesmečių storio; jo struktūra panaši į daugelio kitų galaktikų, kurios turi dujines spiralines atšakas, gerokai nutolusias nuo centrinių žvaigždinių spiralių.

Manoma, kad Paukščių takas turi mažiausiai keturias atšakas, kurios sudarytos iš vandenilio dujų, dulkių, žvaigždžių ir kurios spirale eina iš arčiau centro esančių galaktikos zonų. N. McClure-Griffiths teigia, kad atrastasis dujinis mūsų galaktikos pakraštys yra nutolęs nuo Paukščių tako centro maždaug per 60 tūkstančių šviesmečių.

Šviesmetis - nuotolis, kurį šviesa nukeliauja per metus; kilometrais tai būtų apie 10 trilijonų.

"Mes ir anksčiau žinojome, jog ten turi būti dujų, bet nežinojome jų išsidėstymo. Manėme, jog tos dujos tėra kažkoks gniužulas, kuriuo galaktika tartum mėgina atsikratyti", - aiškino N. McClure-Griffiths.

"Tai tolimiausi galaktikos pakraščiai, už kurių galaktika jau išnyksta", - pridūrė ji, kartu su nedidele grupe kolegų tyrinėjusi vandenilio dujas Paukščių take. Netikėtai jie pastebėjo anksčiau nematytą atšaką, kuri, jų nuomone, turėtų jungtis su galaktikos centro žvaigždžių atšakomis.

Žinia apie atradimą išsiųsta JAV astronomų draugijos žurnalui "Astrophysical Journal of the American Astronomical Society".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)