Mokslininkai tyrė faraonų kapavietėse rastų sėklų, įskaitant ir iš karaliaus Tutanchamono kapo paimtų pavyzdžių, amžių.

Žurnale „Science“ savo išvadas paskelbę mokslininkai teigia, kad kai kurie pavyzdžiai yra daugiau kaip 4500 m. senumo. Egipto radinių amžiaus nustatymas radiokarboninio datavimo metodu nėra naujovė.

Vis dėlto, šį kartą, pasak mokslininkų, Egipto istorijos chronologijai patvirtinti jie panaudojo labai tikslų statistinį metodą. Šis projektas suvienijo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Australijos ir Izraelio mokslininkus. Mokslininkams pavyko nustatyti 211 įvairių, iš muziejaus kolekcijų paimtų augalų, sėklų ir papiruso pavyzdžių amžių.

„Pavyzdžiui, mes naudojome sėklas ir augalus iš Tutanchamono kapo, kurių laikmetis yra labai tiksliai nustatytas. Taip pat mes naudojome sėklas, paimtas iš po Sacharos dykumos piramide buvusio kambario, iš karaliaus Džosero valdymo laikotarpio“, - teigė Christopheris Ramsey‘us.

Karalius Džoseras buvo vienas iš trečiosios dinastijos senosios karalystės faraonų.

Manoma, kad Sacharoje esanti laiptuota Džosero piramidė yra seniausia akmeninė Egipto piramidė.

Dr. C. Ramsey‘aus komanda sugebėjo nustatyti tikslų laikotarpį, kada šis karalius valdė Egiptą – nuo maždaug 2691 m. pr. m. e. iki apytikriai 2625 m. pr. m. e. Mokslininkai nustatė, Džoseras valdė daug anksčiau nei buvo manoma iki šiol.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją