Astronomai tikisi radę kosminį paaiškinimą, kodėl ir kaip žmonių kauluose susiformuoja kalcis.

Jie teigia, kad nauja supernovos rūšis, pavadinta SN2005E, yra pagrindinis kalcio šaltinis Visatoje ir Žemėje.

Mokslininkų teigimu, šis mineralas suteikia stiprumo kaulams, ir galbūt jo dėka žmonės gali stovėti ant dviejų kojų, rašo žurnalas „Nature“.

Stebėdami žvaigždės sprogimą, mokslininkai pamatė didelius kiekius kalcio ir radioaktyvaus titano. Abi šios medžiagos atsiranda branduolinių reakcijų metu, kuriose dalyvauja helis. Kalcio kiekis prilygo pusei visos medžiagos, susidariusios per sprogimą.

Žvaigždė sprogo apytikriai prieš 110 mln. metų spiralinėje galaktikoje NGC 1032, Banginio žvaigždyne. Supernova atsiranda, kai žvaigždės gyvenimas eina į pabaigą ir ji susisprogdina.

Šie duomenys buvo gauti Keko observatorijoje Havajuose, Palomaro observatorijoje Los Andžele ir Liverpulio observatorijoje Didžiojoje Britanijoje, vėliau jie buvo sujungti į vieną visumą ir atkurtas išsamus sprogimo vaizdas.

Profesorius Alexas Filippenko iš Kalifornijos universiteto Berklyje pasakė: „Mes tikimės, kad radę daugiau šio poklasio ir kitų neįprastų supernovų pavyzdžių ir juos nuodugniai ištyrę, sužinosime daugiau naujų dalykų ir galėsime geriau suprasti fizikinius reiškinius.“

„Mes žinome, kad SN2005E susidarė sprogus senai, nedidelės masės žvaigždei, kuri buvo galaktikos pakraštyje, toli nuo naujų žvaigždžių darinių.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją