Estijoje į jogurtus ir sūrius dedamas bakterijos Lactobacillus fermentum ME-3 probiotikas patraukė Danijos ir Suomijos pienininkų dėmesį, rašoma Estijos verslo dienraštyje "Aripaev". Probiotikai yra medžiagos, išskiriamos vieno organizmo kito organizmo stiprinimui. Jie padeda virškinti, stiprina imuninę sistemą.

Minimą probiotiką sukūrę Tartu universiteto mokslininkai dabar derasi su Italijos gamintojais, kurie siūlosi išplatinti šią naudingą bakteriją po visą Europą. Sėkmės atveju būtų padengtos probiotiko gamybos technologijos kūrimo išlaidos, kurios siekė apie 3 mln. Estijos kronų (660 tūkst. litų).

Pasak Tartu universiteto Technologinio instituto rinkodaros skyriaus vadovės, bakterija jau išbandoma Suomijoje bei Italijoje.

Ir vienos danų firmos atstovas sakė buvęs susidomėjęs estų produktu, bet vėliau atsisakė jo, nes danai patys kuria panašų gaminį.

Italijoje bandymai su ME-3 bakterija tebedaromi. Jei jie bus sėkmingi, gamybą galima būtų pradėti kitų metų pabaigoje. Tada bakterinis preparatas miltelių pavidalu patektų į daugelį Europos maisto pramonės ir farmacijos įmonių.

Kol kas Tartu universitetas šių bakterijų prigamina Estijos reikmėms.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją