Mokslininkams pavyko stambiu planu nufotografuoti Vežėjo Epsilon žvaigždės (Epsilon Aurigae) užtemimą, kuris vyksta kas 27 metus.

Pasitelkę Mičigano universitete (JAV) sukurtą įrenginį, astronomai sugebėjo padidinti žvaigždės, nuo Saulės sistemos nutolusios apie 2000 šviesmečių, vaizdą. Taip jiems pavyko nustatyti tamsiojo objekto šešėlio formą.

Astronomai jau daugiau nei 175 metus žinojo, kad Vežėjo Epsilon žvaigždė – penktoji pagal ryškumą žvaigždė šiauriniame Vežėjo žvaigždyne – yra blankesnė, nei turėtų būti, atsižvelgiant į jos masę.

Jie pastebėjo, kad jos ryškumas kas keletą dešimtmečių sumažėja daugiau nei metams, ir spėjo, kad galbūt tai yra dvinarė žvaigždžių sistema, kurią sudaro du objektai, iš kurių vienas nematomas.

Buvo manoma, kad antrasis objektas – kompanionas – yra mažesnė žvaigždė, apie kurią skrieja tankus dulkių sluoksnis.

Naujausios nuotraukos patvirtina šią teoriją, nes jose užfiksuotas objektas yra ištįsęs, tamsus, tankus, bet iš dalies peršviečiamas debesis, skriejantis prieš Vežėjo Epsilon žvaigždę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją