Robotas su visakrypčio matymo sistema galės daug geriau orientuotis erdvėje, tvirtina išradėjai, paskelbę apie savo darbą žurnale "New Scientist".

Naujoji akis pavadinta budriojo graikų dievo Argo vardu "Argo Eye". Iš jos vaizdai perduodami į kompiuterį, kuris ir parenka robotui reikalingą judėjimo ar veiklos kryptį.

Žmogus orientacijai naudojasi ausimis - klausa, robotams tenka pasikliauti tik regėjimu, dauguma robotų būna vienaakiai.

Merilendo universiteto konstruktoriai mano, kad visomis kryptimis matančiam robotui jokio kito jutiklio nereikia - tai matematiniu modeliavimu įrodyta šiame universitete dar 1998 metais.

Pasak vienos iš išradėjų, Cornelia Fermueller (Kornelijos Fermiuler), dar labiau ištobulinus Argo akį, galima būtų gerokai atpiginti ir pramoninių, ir naminių robotų gamybos išlaidas. O geros orientacijos robotui labai reikia dirbant nepažįstamoje aplinkoje, aiškino ji.

JT ekonominės komisijos Europai (UNECE) duomenimis, 2002 metais namų ūkio ir pramogų robotų skaičius patrigubėjo, o 2003 metais šie robotai skaičiumi turėtų pralenkti pramoninius.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją