Danijos, Švedijos ir Grenlandijos mokslininkai savo atradimą paskelbė žurnale „BMC Ecology“.

Jau žinoma, kad vienos rankos pasirinkimas būdingas šimpanzėms, kitoms beždžionėms ir netgi varnoms, todėl galbūt netgi nenuostabu, kad tokia tendencija pastebėta ir vėplių rūšiai.

Vienos rankos dominavimas žmonėse mokslininkų studijuojamas jau ilgą laiką, tačiau net ir po 150 metų tyrimų, mokslininkai vis dar nesutaria, dėl ko dešiniarankių yra gerokai daugiau, nei kairiarankių. Greičiausiai tai priklauso nuo to, kad smegenys pasidalijusios į du pusrutulius, o kiekviename pusrutulyje yra smulkios kiekvienos funkcijos specializacijos – pavyzdžiui, kalbos.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad vienos rankos dominavimas atsirado gilioje senovėje, kuomet homo sapiens dar nebuvo. Viena ranka „išpopuliarėjo“ dėl to, kad buvo dažniau naudojama bendraujant ar gaminant įrankius.

Tačiau vėplių dešiniapelekiškumo atradimas verčia abejoti pastarąja teorija.

„Kai kurie žmonės sako, kad vienos rankos dominavimas atsirado dėl įrankių naudojimo. Tačiau tai negali būti varomoji rankos pasirinkimo jėga, nes ji būdinga ir vėpliams, ir netgi kuprotiesiems banginiams bei šamams“, - sakė tyrimui vadovavęs mokslininkas Nette (Netė) Levermanas iš Kopenhagos universiteto.

Stebint kuprotuosius banginius pastebėta, kad jie linkę grobį gaudyto tik viena nasrų puse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją