Storosiose žarnose antibiotikai nužudo begalę žarnyno bakterijų ir sutrikdo natūralų balansą – tai dažnai sukelia virškinimo sistemos veiklos sutrikimus. Ši problema paprastai pažįstama daugeliui žmonių, vartojusių antibiotikus.

Dar blogiau yra tai, kad kol antibiotikas keliauja žarnomis, jis leidžia atsparioms bakterijoms išvešėti žuvusių „gerųjų“ bakterijų sąskaita. Silpni ar pagyvenę pacientai nuolat skundžiasi infekcijomis, kurias tenka gydyti kitais antibiotikais, o tai verčia mikroorganizmus įgyti dar daugiau atsparumo vaistams.

Bendrovė „Ipsat Therapies“ iš Helsinkio (Suomija) sukūrė vaistą, kuris turėtų sunaikinti abi aprašytas problemas. Jame yra fermentas, deaktyvuojantis beta-laktamo antibiotikus. Ši antibiotikų grupė šiais laikais yra viena populiariausių – jai priskiriama beveik pusė suvartojamų antibiotikų.

Fermentas pateikiamas kapsulėje, kuri nesuyra tol, kol nepasiekia storosios žarnos. Taigi ji netrukdo įprastiniam antibiotikų įsisavinimui plonojoje žarnoje, tačiau sunaikina bet kokius antibiotikų likučius storojoje žarnoje.

Išbandžius vaistą su 6 savanoriais buvo patvirtinta, jog kapsulė storojoje žarnoje deaktyvuoja antibiotikus be neigiamos įtakos kraujui.

Ankstesni eksperimentai su gyvūnais parodė, jog antibiotikai organizme gali laikytis iki 2 savaičių. „Ipsat Therapies“ sekančiai metais planuoja tęsti bandymus ir įrodyti, kad naujieji vaistai gali padėti išvengti infekcijų, kurias sukelia antibiotikų vartojimas.

Vaistas galėtų padėti išvengti su antibiotikais susijusio viduriavimo, ypač būdingo pagyvenusiems žmonėms. tačiau mikrobiologai skeptiškai žiūri į galimybę, kad toks vaistas sumažins antibiotikams atsparių bakterijų skaičių.

80 proc. infekcijų, kuriomis susergama ligoninėse, sukelia būtent žarnyno bakterijos. O rugsėjo mėnesį mokslininkai iš Ispanijos išsiaiškino, kad dabar apie 10 procentų žmonių žarnynuose veisiasi beta laktamui atsparios bakterijos. 1991 šis skaičius siekė tik 0,3 proc.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją