Škotijos Edinburgo universiteto ekspertai Davidas Allsopas (Deividas Olsopas) ir Stuartas Westas (Stiuartas Vestas) ištyrė dešimtis lytį keičiančių gyvūnų rūšių. Visos ištirtos žuvys, kirminai, krevetės ir moliuskai lytį keitė pagal tą pačią sistemą.

98 proc. iš ištirtų 121 rūšies gyvūnų lytį keitė pasiekę 72 proc. maksimalaus kūno dydžio, per interviu teigė evoliucijos biologas D. Allsopas.

Keisti lytį žemesniesiems vandens gyvūnams, kurių reprodukcinės sistemos nėra sudėtingos, - įprasta. Pusė jų keičia lytį iš vyriškos į moterišką, kita dalis - atvirkščiai. Nesvarbu, kaip pasikeičia jų lytis, po to šie gyvūnai gali ir toliau sėkmingai veistis.

"Per savo gyvenimą jie yra ir mama, ir tėtis. Tai - įspūdinga", - sakė D. Allsopas.

Savo atradimus mokslo žurnale "Nature" pristatęs D. Allsopas tvirtino, kad jo ištirtų rūšių padarai pasiekia 72 proc. maksimalaus savo kūno dydžio ir tada kažkas paskatina jų organizmą pakeisti lytį. Dėl ko įvyksta šis procesas, mokslininkai nėra išsiaiškinę.

"Mūsų rezultatai perša mintį, kad veiksniai, lemiantys visų gyvūnų lyties pakeitimą, yra labai panašūs", - pareiškime pabrėžė S. Westas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją