Yang Liwei (Jang Livėjus), kuris savo misiją atliko praėjus keturiems dešimtmečiams nuo pirmųjų tuometinės Sovietų Sąjungos ir Jungtinių Valstijų pilotuojamų skrydžių į kosmosą, pasirodęs iš "Shenzhou V" kapsulės pamojavo jį sveikinančiam 600 pareigūnų, techninių darbuotojų ir policininkų būriui.

Stabdoma gigantiško parašiuto bronzos spalvos kapsulė su "taikonautu", kurio pavadinimas yra padarytas iš kiniško žodžio, reiškiančio kosmosą, šaltoje, saulės nutviekstoje Vidinės Mongolijos stepėje nusileido maždaug 6 val. 23 min. vietos (1 val. 23 min. Lietuvos) laiku. Misija, kurios metu pirmasis Kinijos pilotuojamas erdvėlaivis Žemę apskriejo 14 kartų, užtruko 21 valandą.

Premjeras Wen Jiabao (Ven Dziabao) iš karto atsiuntė savo sveikinimus ir pasikalbėjęs su Yang Liwei pavadino šią misiją "visiška sėkme".

"Taikonautu" tapęs 38 metų naikintuvų pilotas, kuris užaugo skurdžiame Kinijos šiaurės rytų regione, su įteiktomis gėlėmis ant kėdės buvo nuneštas prie laukiančių medikų sveikatai patikrinti.

"Erdvėlaivis funkcionavo sklandžiai. Jaučiuosi gerai. Didžiuojuosi savo tėvyne", - prieš išskrisdamas į sostinę Pekiną sakė Yang Liwei.

Jo sugrįžimas reiškia Kinijos pilotuojamų skrydžių į kosmosą programos triumfą. Šią programą 1958 metais pradėjo Mao Zedongas (Mao Dzedunas), tačiau Kinija greit atsiliko nuo Sovietų Sąjungos ir Jungtinių Valstijų.

Pirmieji pilotuojami skrydžiai į kosmosą - rusų kosmonauto Jurijaus Gagarino ir amerikiečių astronauto Alano Shepardo (Alano Šepardo) - buvo surengti 1961 metais. 1969-aisiais amerikiečiai išsilaipino Mėnulyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją