Sukūrę tokį embrioną, jie įsodino jį į 30 metų kinės gimdą; ši moteris šiaip negalėjo pastoti. Ją tiesiog persekiodavo persileidimai.

Medikai tikėjo, kad jų sugalvotas būdas padės jai išsaugoti vaisių. Beje, šis kinų taikytas metodas Jungtinėse Amerikos Valstijose laikomas neteisėtu nuo 1998 metų. Jis draudžiamas ir Didžiojoje Britanijoje.

Anksčiau minėta moteris du kartus mėgino pastoti įprastu apvaisinimo mėgintuvėlyje būdu, bet jos organizme susidarantys kiaušinėliai turėjo defektų.

Tada medikai sugalvojo, kaip apeiti šį trūkumą - jie tos moters kiaušinėlį "pataisė" kitos moters (donorės) kiaušinėliu. Tai buvo daroma taip: iš donorės kiaušinėlio buvo pašalintas branduolys,o visa kita (citoplazma) palikta. Į pašalinto branduolio vietą buvo perkeltas nesveikos moters kiaušinėlio branduolys.

Tada iš dviejų moterių kiaušinėlių "sumontuotas" kiaušinėlis buvo apvaisintas vieno vyro spermatozoidais. Po to beliko tik įsodinti į pirmosios moters gimdą.

Tokių iš trijų asmenų užmegztų vaisių buvo pagaminti penki; visi jie buvo įsodinti gimdoje. Įsitvirtino ir ėmė augti trys iš jų.

Po mėnesio nėštumo gydytojai vieną embrioną pašalino - kad likusiems būtų geriau. Deja, likę du pasišalino iš gimdos per anksti: vienas ketvirtą nėštumo mėnesį, kitas - penktą.

Anot gydytojų, jų žūčiai įtakos pats apvaisinimas mėgintuvėlyje neturėjęs. Matyt, persileidimas susijęs su daugybinio nėštumo komplikacijomis, sako jie.

Eksperimentuotojų nuomone, jų išbandytas ir dar kiek patobulintas metodas tikrai turėtų padėti moterims, negalinčioms turėti vaikų dėl nevisaverčių kiaušinėlių.

Tačiau tokių procedūrų priešininkai kritikuoja juos ir tvirtina, kad tokiu būdu einama prie žmogaus klonavimo, o šis, etikos požiūriu, nepateisinamas.

Tiesa, įdomu dar ir tai, kad čia aprašytas metodas buvo sukurtas Jungtinėse Valstijose, kur jis netrukus buvo uždraustas. Drausti jį ketinama ir Kinijoje, jau draudžiama Didžiojoje Britanijoje.

Tokius eksperimentus daryti Didžiojoje Britanijoje negalima, - tvirtina Didžiosios Britanijos valstybinė žmogaus apvaisinimo ir embriologijos tarnyba. "Pagal žmogaus apvaisinimo ir embriologijos įstatymą negalima maišyti trijų skritingų asmenų genetinę medžiagą", - sakė šios tarnybos atstovė spaudai.

Čia aprašytas eksperimentas yra paskelbtas JAV reprodukcinės medicinos draugijos metinės konferencijos, vykusios San Antonijuje (Teksase), medžiagoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją