Kol kas oficialiai neminima, kurią dieną į erdves pakils pirmasis kinas, bet Reuters korespondentas sužinojo iš dviejų valstybinių televizijos stočių, kad paleidimas numatytas spalio 15-osios rytą, jei nesukliudys nepalankūs orai.

Dienraštis "China Daily" penktadienį pateikė pastarosiomis dienomis skelbtų detalių apie prasiruošimą kosminiam skrydžiui apžvalgą.

Teigiama, kad iš 14 kandidatų - patyrusių lakūnų būsiąs atrinktas tik vienas. Jis sės į erdvėlaivį "Shenzhou" ("Dieviškas laivas"), kuris apskries Žemę 14 kartų. Beje, teigiama, kad kandidatų sąraše belikę trys.

Vyriausiasis erdvėlaivio konstruktorius Či Farenas sako, kad jis ir jo bendradarbiai tiki sėkme, nors ligi šiol "dėl riboto finansavimo" buvo atlikti tik keturi nepilotuojamų erdvėlaivių bandymai.

Honkonge leidžiamas laikraštis "Wen Wi Po" skelbia, kad skrydis truks 21 valandą, arba 90 minučių per vieną apsisukimą.

Karių dainų ir šokių ansamblis suka muzikinį vaizdo klipą "Skrendu" ("Flying"), kuris bus parodytas skrydžio metu. Jame kosminiu, prigludusiu prie kūno, blizgančiu kostiumu apvilkta mergina; ant jos krūtinės Kinijos vėliava, fone - mėnulio uolos.

Klipe skambės daina, kuri kels kinams romantiškus jausmus ir žadins tyrinėjimų dvasią, - juk įgyvendinama tūkstantmečio svaja, rašo laikraštis.

Televizijos milžinė CCTV pradės rodyti 20 serijų dokumentinį filmą apie kosminės programos istoriją. Serialas pradedamas rodyti pirmadienį.

Pekino bulvarinis laikraštis "Star" primena ir nesėkmes, - bandant raketas 1990 ir 1992 metais, jos sprogo, žuvo daug žmonių.

Jei skrydis bus sėkmingas, Pekinui ruošiantis priimti 2008 metų vasaros olimpiados dalyvius ir svečius, dar labiau kils kinų patriotizmas - juk Kinijos komunistų partija siekia įrodyti šalį esant vertą būti galingiausių pasaulio šalių gretose.

Nesėkmė reikštų Kinijos valdžiai reputacijos praradimą, iškiltų klausimas, kam reikia kosminės programos valstybei, kurioje 140 milijonų žmonių gyvena iš mažiau kaip vieno dolerio uždarbio per dieną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją