13-14 procentų tėvų dalijasi viena lova su savo kūdikiais, taigi gydytojas J.Kempas paskelbė viešą informacinę akciją, norėdamas perspėti tėvus apie gresiantį pavojų.

„Žinoma, norisi būti arčiau savo kūdikio naktį, bet mes manome, kad jiems suaugusių lovose ne vieta. Rizika dažnai lieka neįvertinta, ir apskritai ši idėja yra prasta“.

J.Kempas sako, kad neseniai gimusiems kūdikiams suaugusiųjų lovoje mirties rizika yra pati didžiausia, nes jų motoriniai gebėjimai išvengti galimo pavojaus dar neišsivystę. Jie paprasčiausiai gali įsisupti minkštuose pataluose ar įstrigti tarp lovos ir sienos. Mokslininkai tyrė vaikų iki 8 mėnesių amžiaus uždusimo tikimybę.

„Kūdikiams neskirtose lovose sunku sukontroliuoti visus pavojus, kurie galėtų sukelti uždusimą“, - sakė J.Kempas. „Paskutiniu metu JAV daugėja pranešimų apie ant lovų ar sofų uždususius vaikus, o tokių atvejų vaikiškose lovelėse mažėja“.

Tiriami buvo visi mirties atvejai nuo 1995 pradžios iki 1998 metų pabaigos. Rezultatai buvo tokie: 0,63 iš 100000 kūdikių užduso savo lovelėse, o 25,5 iš 100000 – suaugusiųjų lovose.

Spalis yra skirtas kovai su staigios kūdikių mirties sindromu. J.Kempas tikisi, kad naujasis tyrimas įtikins tėvus padaryti viską, kad jų vaikas būtų saugus.

1992 metais Pediatrijos Akademijos Amerikoje rekomendacijomis kūdikiai turėjo būti guldomi miegoti ant nugaros. Po perspėjančios akcijos staigios kūdikių mirties sindromo atvejų skaičius sumažėjo perpus.

„Miego poza vaidina svarbų vaidmenį vaikų saugume, bet tai tik dalis sprendimo“ sako J.Kempas. „Vaiko guldymas į suaugusiojo lovą yra pavojingas, tai rizika, kurios tėvai turėtų atsisakyti. Miegančio vaiko vieta yra vaikiškoje lovelėje“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją