Kinijos pareigūnai iki šiol atsargiai išreikšdavo susidomėjimą šiuo regionu, baimindamiesi, kad sukels nerimą penkioms šalims, besiribojančioms su Arktimi, praneša Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI).

„Perspektyva, kad Arktis bus pasiekiama laivais vasaros mėnesiais, esant trumpesniems jūros keliams ir prieigai prie nepanaudotų energijos išteklių, paskatino Kinijos vyriausybę skirti daugiau išteklių Arkties tyrimams“, – sakė SIPRI mokslininkė Linda Jakobson.

Kanada, Danija, Norvegija, Rusija ir Jungtinės Amerikos Valstijos jau nesutaria dėl to, kaip pasidalyti Arkties turtus, reikšdamos teises į šio regiono dalis (kuriose, pagal apskaičiavimus, yra 90 milijardų barelių nepanaudotos naftos) ir ginčijasi dėl to, kas turėtų kontroliuoti vis dar užšalusius jūros kelius.

Didžioji dalis Europos ir Azijos prekybos kelionių šiuo metu vyksta per Sueco kanalą.

Remiantis įvairiomis prognozėmis, Šiaurės vakarų kelyje vasaros mėnesiais ledas gali nutirpti bet kuriuo metu nuo 2013 m. iki 2060 m. Nukreipus eismą šiuo keliu, kelionės atstumas sumažėtų 40 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją