Buvo pastebėti skirtumai visose šiuos genus turinčių žmonių kūno ląstelėse.

Didžiosios Britanijos širdies fondas („British Heart Foundation“) teigia, kad šis atradimas gali padėti rasti būdus išvengti širdies ligų.

Gydytojams žinoma, kad senstantiems žmonėms kyla didesnė rizika susirgti Alzheimerio, Parkinsono ir širdies ligomis, tačiau kai kurie žmonės suserga šiomis ligomis, būdami jaunesnio amžiaus, nei galima tikėtis.

Telomerai

Pagal vieną teoriją, svarbiu šio proceso veiksniu gali būti biologiniai laikmačiai, vadinami telomerais. Tai chromosomų dalis, esanti kiekvienoje ląstelėje, kurioje yra genetinis kodas.

Nuo pat žmogaus gimimo kiekvieną kartą dalijantis ląstelei, telomerai tampa vis trumpesni ir yra įrodymų, kad žmonėms, turintiems trumpesnius telomerus (dėl to, kad jie mažėja greičiau arba dėl to, kad jie gimė, turėdami trumpesnius telomerus) gali kilti didesnė rizika susirgti senatvinėmis ligomis.

Žurnale „Gamtos genetika“ („Nature Genetics“) publikuotame straipsnyje mokslininkai teigia, kad jie ištyrė daugiau nei 500 000 skirtingų genetinių variantų visame žmonių genome, norėdami išsiaiškinti, kurie genai dažniau pasitaiko trumpesnius telomerus turinčių žmonių organizmuose.

Galiausiai jie nustatė genus, esančius netoli TERC geno. Panašu, kad juos turintiems žmonėms būdingas trim ar keturiais metais greitesnis „biologinis senėjimas“.

Netinkamas gyvenimo būdas

„Kings“ koledžo Londone profesorius Timas Spectoras teigia: „Mūsų tyrimas leidžia manyti, kad kai kurie žmonės yra genetiškai užprogramuoti senti greičiau.

Kita vertus, genetiškai pažeidžiami žmonės gali senti dar greičiau, kai yra telomerams „netinkamoje“ aplinkoje, pavyzdžiui, jie rūko, turi viršsvorį, mažai sportuoja ir taip jų biologinis amžius būna keliais metais didesnis arba jie dažniau serga senatvinėmis ligomis.“

Vieno iš šio tyrimo rėmėjų, Didžiosios Britanijos širdies fondo medicinos direktorius profesorius Jeremy Pearsonas teigia, kad kol kas nėra aišku, ar telomerai turi įtakos padidėjusiai širdies ligų rizikai.

Jis teigia: „Supratimas, kaip sensta mūsų ląstelės, yra svarbus žingsnis bandant rasti geresnius būdus, kaip išvengti širdies ligų ir jas gydyti.

Galbūt ateityje vienas iš būdų, kuriais bandysime sumažinti širdies ligų riziką arba jas gydyti, bus pastangos apsaugoti mūsų arterijas nuo senėjimo.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją