Tuo tarpu panašią amerikiečių navigacijos sistemą GPS sukūrė būtent kariškiai, kurie GPS labiausiai naudojasi ir šiuo metu. Europos Sąjunga (ES) nurodė, jog jos "Galileo" sistema bus prieinama visiems.

"Šiuo metu nesvarstome jokių karinio pritaikymo galimybių", - sakė "Galileo Industries" vadovas. Šiuo pareiškimu jis atsakė į Europos gynybos ir aeronautikos koncerno EADS raginimus "diskutuoti" apie "Galileo" sistemos karinį potencialą.

Navigacijos sistemų signalus naudoja atitinkamos automobilių ir laivų sistemos. Šie signalai taip pat padeda miškuose susiorientuoti medžiotojams, susekti krovinius ar lėktuvus bei nustatyti, ar tam tikro banko informacija tikrai perduodama iš jo būtinės.

Prieš tapdamas "Galileo Industries" vadovu Guenteris Stamerjohannsas (Giunteris Štamerjohansas) nuo 1995 metų vadovavo Vokietijos ir Rusijos aeronautikos įmonei "Eurockot Launch Services", minėjo atsižvelgsiąs į EADS raginimą.

Pirmąjį bandomąjį "Galileo" palydovą ketinama paleisti 2005 metais. Viso Europos navigacijos projekto vertė turėtų siekti 3-3,5 mlrd. eurų, o sistemą ketinama užbaigti iki 2008 metų. Planuojama, kad "Galileo" sistema veiks 20 metų.

"Galileo" sistemos kūrimo sąnaudas - 1,1 mlrd. eurų - turėtų lygiomis dalimis pasidalinti ES ir Europos kosmoso agentūra (ESA).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją