Prancūzijos mokslinių tyrimų institute INSERM dirbantis mokslų daktaras Stanislas Dehaene'as (Denahenas) smegenų tyrimui naudojo smegenų pjūvių atvaizdus, kuriuose ieškojo smegenų kodavimo sistemos, perprantančios, kokį kiekį reiškia koks nors skaičius.

„Manome, kad supratome, kaip šioje srityje veikia kodavimas“, sakė mokslininkas.

Tiriant gyvūnus paaiškėjo, kad smegenų neuronai prisitaikę atpažinti skaičius 3 ir 5. toks kiekinių skaičių pažinojimas naudingas skaičiuojant jauniklius ar renkant maistą. S.Dehaene'as su kolegomis sužinojo, kad žmonių smegenyse veikia panaši sistema.

Mokslininkas tyrė žmones su Turnerio sindromu. Šis genetinis sutrikimas būdingas tik moterims. Jis atsiranda dėl visiško arba dalinio X chromosomos nebuvimo.

Mokslininkai išsiaiškino, kad sindromas susijęs su diskalkula, o moterų su Turnerio sindromu smegenys skaičių kodavimo srityje veikia prastai.

„To smegenų regiono problemos, kurios greičiausiai yra genetinio pobūdžio, sukelia duskalkulą“, sakė tyrimo vadovas.

Londono universiteto profesorius Brianas Butterworthas (Brajanas Batervortas) vykdė skaičiavimo eksperimentą, kuris gali tapti pagrindu testo, nustatančio diskalkulą. Šis sutrikimas daugiausiai problemų sukelia vaikams.

Jis nusakė paprastą būdą, kuriuo būtų galima diagnozuoti šį sutrikimą, o tuomet įspėti mokytojus, tėvus ir pačius vaikus, kad esama problemų.

„Būtų labai gerai, jei vaikams, kuriems diagnozuota diskalkula, netektų kęsti kasdieninių pažeminimų matematikos pamokose ir kad jie būtų atitinkamai psichologiškai remiami – lygiai kaip remiami disleksijos ištikti žmonės“, sakė profesorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją