Tai - epizootinė hemoragija (EHD). Ja susirgusioms avims pamėlynuoja liežuvis. Avys arba kiti smulkieji porakanopiai ima smarkiai kraujuoti, apanka. Aviai darosi sunku misti, matyti, judėti. Jos tuomet nugaišta, sako Didžiosios Britanijos gyvūnų sveikatos instituto bendradarbis Philipas Melloras (Filipas Meloras).

Ligą platina kraujasiurbiai mašalai Culicoides imicola. Iš Afrikos prieš aštuonerius metus atkeliavusi ji jau pridarė eibių Viduržemio jūros Europos regione - per 8 metus čia nugaišo daugiau kaip pusė milijono avių. Liga žinoma ir Šiaurės Amerikoje, kur epidemijų metu nugaišta iki 10-20 procentų avių. Būta atskirų atvejų ir Australijos šiauriniame pakraštyje.

Ligą platinantys mašalai plinta į vis šiauresnius Europos kraštus. P. Meloras įsitikinęs, kad tai susiję su klimato šiltėjimu. Pasak jo, vidutinei temperatūrai pakilus vienu laipsniu, šie mašalai išplinta 90 kilometrų į šiaurę. Užkrėstose bandose nuo epizootinės hemoragijos nugaišta iki 70 procentų avių. Nelaimei, užkrato nešiotojais, nors ir nesirgdami, tampa ir galvijai.

Ligą padeda įveikti skiepijimas, bet dabartinė vakcina nėra patikima, vakcina pati gali sukelti epidemiją. Be to, reikėtų skiepyti ir galvijus. Kol kas viltys siejamos su ateitimi - per penkerius metus tikimasi sukurti saugesnę vakciną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją