Pagrindiniai duomenys apie planetą yra pateikti observatorijos „Keck“ tinklalapyje paskelbtame spaudos pranešime.

Naujai atrasta planeta yra nutolusi nuo Žemės apie 80 šviesmečių ir sukasi aplink žvaigždę Heraklio žvaigždyno kryptimi. Mokslininkai aptiko HD156668b naudodamiesi taip vadinamu radialinio greičio metodu.

Metodo esmė yra tokia: kai planeta praskrieja priešais žvaigždę, jos gravitacinė trauka „paslenka“ žvaigždės spinduliavimo spektrą į trumpųjų bangų mėlynąją sritį. Kai planeta atsiduria už žvaigždės, ji „sustumia“ spindulius į ilgųjų bangų raudoną spektro dalį. Vertinant spinduliavimo pokyčių parametrus, mokslininkai gali nustatyti planetos masę ir jos orbitą. Per keturias dienas HD156668b planeta vieną kartą apskrieja aplink žvaigždę.

Pirmąją vietą pačių mažiausių egzoplanetų sąraše ir toliau užima Corot-7b. Šios planetos skersmuo yra 1,68 Žėmės skersmenų. Tiksli planetos masė nėra žinoma.

Mažytes egzoplanetas aptikti yra daug sunkiau, nei dideles, nes jos daro mažesnį poveikį žvaigždei. Vis dėlto mažose planetose yra didesnė tikimybė aptikti gyvybės pėdsakus, darant prielaidą, kad kitose planetose egzistuoja gyvybė ir sąlygos gyvybei egzistuoti yra panašios į Žemėje esančias.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją