"Greitai surengsime uždarą mūsų kolegijos ir mokslo bei technines tarybos susitikimą, kuriame pažiūrėsime, ką galima padaryti", kad asteroidas Apofis (Apophis) neįsirėžtų į mūsų planetą 2036 metais, "Roskosmos" vadovas Anatolijus Perminovas sakė radijui "Golos Rossii".

"Kalbame apie žmonių gyvybes, - Rusijos naujienų agentūros citavo A.Perminovo interviu. - Geriau išleisti kelis šimtus milijonų dolerių ir sukurti sistemą, kuri neleis įvykti susidūrimui, negu laukti, kol tai nutiks ir žus šimtai tūkstančių žmonių."

Pasak naujienų agentūros "RIA Novosti", apie 350 metrų skersmens asteroidas Apofis praskries netoli Žemės 2036 metais, o jeigu įvyktų susidūrimas, dėl jo atsirastų nauja dykuma, pagal plotą prilygstanti Prancūzijai.

A.Perminovas nurodė, kad ruošiantis užkirsti kelią tokiai nelaimei tikriausiai bus sukurtas tarptautinis projektas, kuriame dalyvautų Rusijos, Europos šalių, JAV ir Kinijos kosminių technologijų ekspertai.

Naujienų agentūra "Interfax", remdamasi "Roskosmos" vadovo pranešimu, nurodė, kad viena iš galimybių - sukurti naują specialios paskirties kosminį aparatą, kuris pakeistų Apofio orbitą, kad šis asteroidas saugiai aplenktų Žemę.

"Nebus jokių branduolinių sprogdinimų, - pabrėžė A.Perminovas. - Viskas vyks pagal fizikos dėsnius. Mes tai išnagrinėsime".

Spalį JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) savo tinklalapyje paskelbė, kad nauji Apofio orbitos apskaičiavimai rodo "gerokai mažesnę pavojingo susidūrimo su Žeme tikimybę 2036 metais".

Pasak "RIA Novosti", tas asteroidas 2029 metais turėtų praskrieti už 30 tūkst. kilometrų nuo Žemės - arčiau nei kai kurie geostacionarioje orbitoje skriejantys palydovai. Jeigu jo trajektorija būtų sutrikdyta, Apofis gali trenktis į Žemę, praėjus dar septyneriems metams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)