Ar per savo 53 metų karjerą kelias dešimtis mįslingų romanų parašiusi autorė tikrai sirgo šia liga? Nors kai kurie jos biografai darė tokią prielaidą, pirmieji realūs įrodymai atsirado tik tada, kai šių metų kovą Toronto universiteto mokslininkai publikavo straipsnį "Vocabulary Changes in Agatha Christie's Mysteries as an Indication of Dementia" (liet. "Agatha Christie kūrinių žodyno pasikeitimai kaip demencijos indikacija").

Mokslininkai suskaitmenino 14 A. Christie romanų ir į duomenų bazę įtraukė dar du internetiniame "Gutenberg" archyve prieinamus rašytojos kūrinius. Tada, pasinaudodami tekstinės analizės programa, jie tyrė "žodyno apimtį ir turtingumą", pasikartojančių frazių kiekio didėjimą ir neapibrėžtos reikšmės žodžių (tokių kaip "bet kas", "kažkas" ir t.t.) daugėjimą. Šie lingvistiniai indikatoriai paprastai siejami su Alzheimerio sindromui būdingais kognityviniais sutrikimais.

Statistiniu požiūriu tyrimo rezultatai buvo reikšmingi. A. Christie leksikonas sulig rašytojos amžiumi mažėjo, tuo tarpu "miglotos" reikšmės žodžių ir pasikartojančių frazių kiekis didėjo. Jos priešpaskutinė novelė "Elephants Can Remember" ("Drambliai prisimena viską") pasižymi "sukrečiančiu žodyno apimties susiaurėjimu", ekvivalenčiu 31 procentui palyginti su 18 metų anksčiau parašytu romanu "Destination Unknown" ("Paskyrimo vieta nežinoma"). Agathos Christie fanams tyrimas gali tapti įrodymu, apie kurį jie ilgą laiką spėliojo: autorės dvi paskutiniosios knygos, parašytos devintojo dešimtmečio pradžioje, atsilieka nuo ankstesnių kūrinių.

A. Christie kūryba tokiai analizei tinkama dėl to, kad ji apima didžiają jos, kaip suaugusio asmens, gyvenimo dalį. Agatha pirmąjį savo romaną parašė būdama 28-erių, paskutinįjį - būdama 82-jų. Nepaisant to, Hirstas perspėja, jog tyrime kalbama "ne apie ankstyvojo ir vėlyvojo kūrybos stilių pokyčius, o apie asmens vėlyvąjį kūrybos stilių, įtakotą kognityvinio sveikatos sutrikimo". Norėdami užtvirtinti savo atradimą, Lancashire'as ir Hirstas planuoja tokią pačią analizę atlikti ir su rašytojos P. D. James kūriniais. Ši autorė vis dar nesiskundžia savo sveikata ir tęsia kūrybinį darbą net įžengusi į devintąją dešimtį metų. Vėliau tyrimą ketinama pakartoti su kitų autorių, sirgusių Alzheimerio liga (tokių kaip Ross Macdonald), kūriniais.