Ši liga pakenkia kraujo čiulpams, kurie nepagamina kiek reikia raudonųjų kraujo kūnelių. Charlie penkis kartus per savaitę atliekamas kraujo perpylimas, daromos skausmingos injekcijos.

Jei Čarliui nebus persodinamos tokią pat imuninę sistemą turinčio brolio (ar sesers) eritrocitus gaminančios ląstelės, jis vargu ar gyvens ilgiau kaip 30 metų.

Britų sveikatos pareigūnai nesutiko sutuoktiniams Jaysonui (Džeisonui) ir Michelle Whitaker (Mišel Viteiker) atlikti tokios procedūros, tad tai buvo įgyvendinta Jungtinėse Valstijose.

Gimdyti pora sugrįžo į tėvynę. Po Cezario pjūvio Šefyldo ligoninėje, Anglijos šiaurėje, pirmadienį (birželio 16 d.) pasaulį išvydo berniukas Jamesas (Džeimsas). Jį britų žiniasklaida pavadino "projektuotu kūdikiu" ("designer baby").

Čikagoje, Reprodukcinės genetikos institute, gydytojai tikrino minėtos poros mėgintuvėlyje užmegztus embrionus, kad jų genetinė struktūra neturėtų defektų. Atrinkę geriausią embrioną, įsodino jį į Michelle (Mišelės) gimdą.

Kaip aiškino "Daily Mail" korespondentui 33 metų verslo vadybininkas Jaysonas (Džeisonas), "mes tik sumažinome defekto nebuvimo tikimybę nuo 25 iki 98 procentų".

"Atrenkant nebuvo žiūrima į akių ar plaukų spalvą ar lytį. Dabar dar atliekami kraujo tyrimai; po kelių dienų žinosime, ar Džeimio (Jamie) audiniai atitinka tą struktūrą, kurios siekta", - sakė Jaysonas. "Kol kas mes negalvojame apie kamieninių ląstelių persodinimą", - pridūrė jis.

Tokių ląstelių reikėtų jo broliukui Charliesui gelbėti. Beje, iš Jamie virkštelės jau paimta gyvų kamieninių ląstelių. Tuo pačiu metu tiriama, ar dabar gimęs kūdikis nebus linkęs sirgti tokia pat anemijos forma kaip brolis. Todėl medikai patarė apie pusmetį palaukti su persodinimu.

Beje, tėvai dar nėra tikri, ar vėliau jie pasiryš persodinimui, nes ir ši procedūra yra rizikinga.

Pernai Didžiosios Britanijos žmogaus apvaisinimo ir embriologijos valdyba nesutiko leisti, kad šioje šalyje būtų atliekama embrionų atranka. Tačiau "Daily Mail" tvirtina, kad kita britų valstybinė medicinos įstaiga, valstybinė sveikatos tarnyba siūlo sutuoktiniams baisesnes alternatyvas - net iki abortų.

Pastarosios tarnybos nuomone, būtų priimtina testuoti ir atrinkinėti embrionus, kad negimtų vaikai su įgimtomis ligomis, tačiau daryti atranką siekiant pagelbėti kitiems vaikams dabartiniai įstatymai Didžiojoje Britanijoje neleidžia.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją