„Tai visus nustebino“, – teigė Danijoje esančios laboratorijos „Aarhus Mars Simulation“ darbuotojas Jonathanas Merrisonas.

Dabar mokslininkai mano radę paaiškinimą, kaip Marse be vandens atsirado raudonos spalvos. Tyrimo autoriai teigia, kad raudona spalva planetoje atsirado palyginus neseniai – erozijai ėdant uolas galėjo susiformuoti raudonas mineralas, kuris ir dažo dulkes Marse.

Siekdami šią teoriją patikrinti J. Merrisonas su kolegomis įdėjo į stiklines talpas kvarcinio smėlio, tam tikras aparatas kurį laiką vartė talpas. Jie išsiaiškino, kad tokio proceso, kurio poveikis panašus į švelnų Marse pučiantį vėją, užtektų sukelti erozijai – apie 10 proc. smėlio kruopelių per septynis mėnesius virstų dulkėmis.

Paskui mokslininkai įdėjo į stiklines talpas įdėjo sutrinto mineralo – magnetito. Toliau vartant talpas smėlis darėsi vis raudonesnis.

„Manome, kad šis procesas paaiškina, kaip be vandens atsirado raudonos spalvos“, – sakė J. Merrisonas. Mokslininkų išvados nesutampa su ikišioline teorija.

Stiklo talpose smėlio kruopelės trynėsi, skilo. Jiems susilietus su magnetitu, deguonies atomas iš kvarco pereidavo į magnetitą, taip susiformuodavo naujas mineralas – hematitas. Hematitas yra tamsiai raudonas geležies oksidas. J. Merrisono teigimu, užtenka nedidelio kiekio hematito, kad visos dulkės nusidažytų raudonai.

„Baigę eksperimentą, ant talpų sienelių pamatėme raudoną spalvą“, – pasakojo mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)